Salgın Latin Amerika’yı ağır bir şekilde vuruyor

Covid-19 virüsü Latin Amerika’da hızlı bir şekilde yayılıyor. Brezilya salgının yeni merkez üssü haline geldi. Meksika’da günlük ölü sayısı ilk kez binin üzerine çıktı.

Brezilya’da son 24 saat içerisinde 1.349 kişinin ölümüyle yeni bir dramatik rekor kırıldı. Ülkede toplam ölü sayısı 32 bin 568’e yükseldi. Brezilya 584bin 562 vaka ile ABD’den sonra vakaların en fazla olduğu ülke haline geldi.

Çarşamba gününden itibaren ülkenin kuzey doğusundaki Bahia eyaletinde yer alan 20 dolayında yerleşim biriminde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bahia Valisi Rui Costa, “Eğer harekete geçmezsek yoğun bakım yatağı talebinde patlama olacak ve buna karşılama imkanımız olmayacak” dedi.

Ülkenin aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro ise ekonomiyi koruma adına kısıtlamaları kaldırma yönünde çağrılarda bulunmaya devam ediyor.

Meksika’da son 24 saat içerisinde ilk kez ölü sayısı 1092 ile bin rakamının üzerine çıktı. Bir önceki gün 470 kişi hayatını kaybetmişti. Toplam ölü sayısının 11 bin 729’a yükseldiği Meksika’da vaka sayısı 101 bin 238’e çıktı.

Meksika’da Covid-19’a karşı strateji sorumlusu Hugo Lopez-Gatell, geçen Cuma günü yaptığı açıklamada ölü sayısının 30 bine yükselebileceğini belirtmişti. Virüsün hızla yayılmasına rağmen yetkililer ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor.

Şili’de başkent Santiago’da evde kalma uygulaması dördüncü haftasında da uzatıldı. İlk vakanın ortaya çıktığı 3 Mart’tan bu yana 18 milyon nüfuslu Şili’de 113 bin 628 vaka tespit edildi, 1275 kişi hayatını kaybetti.

Ekvator’un başkenti Quito’da evde kalma kuralları esnetildi. Sokağa çıkma yasakları günde 8 saate düşürüldü. Restoran ve ticari merkezler de kapılarını açtı. 41 bine yakın vakanın tespit edildiği ülkede 3486 kişi hayatını kaybetti. Bu sürede hayatını kaybeden 2221 kişinin daha virüsten öldüğü tahmin ediliyor ancak bunlarda test yapılmadı.

Uzmanlar Latin Amerika’da gerçek bilançonun resmi rakamların üzerinde olduğunu tahmin ediliyor. Zira bu ülkelerin test kapasiteleri sınırlı.