Sadr’dan Maliki’ye veto!

Mukteda El Sadr’ın başkanlığını yaptığı Sariun Koalisyonu, Nuri Maliki'nin Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirileceği iddialarına sert tepki gösterdi. Sariun, Maliki'nin devlette hiçbir görevde bulunamayacağını belirtti.

Irak’ta 12 Mayıs seçimlerinden sonra 25 Ekim'de kurulan ancak hala tamamlanmayan Irak hükümeti ve cumhurbaşkanlığı yardımcılarına ilişkin yürütülen tartışmalar giderek sertleşiyor. 

Liderliğini Mukteda El Sadr’ın yaptığı Sairun Koalisyonu, eski Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirileceği iddialarına tepki gösterdi.

Maliki, yerel bir medya organına yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olmamda ısrarcı. Bu konuda mutabakat söz konusu" dedi.

Maliki, ikinci yardımcı konusunda ise Sünni grupların tek aday üzerinde anlaşamadığını ve bunun süreci uzattığını öne sürerek, ikinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gönlünden geçen adayın eski Meclis Başkanı Selim el-Cuburi olduğunu söyledi.

MALİKİ'NİN SÖZLERİNE SERT TEPKİ

Bu sözlere ilk tepki Maliki ile anlaşamayan Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sdr'ın meclis grubundan geldi. 12 Mayıs seçimlerinden birinci çıkan ve Parlamentoda en çok milletvekiline sahip olan Sairun Koalisyonu adına basına açıklama yapan Milletvekili Gayip Umayri, Sairun dahil birçok siyasi grubun Maliki'nin devlette herhangi bir görev almasına karşı olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Umayri, "Maliki'nin bu tür açıklamaları siyaseten iflas ettiğinin göstergesidir. Gerçeklikten uzak bu gibi çıkışlarla kendisini gündemde tutmaya çalışıyor. Bazı şahsiyetler, ülkedeki bölgelerin DAİŞ tarafından işgal edilmesini sağladı. Maliki'nin herhangi bir üst düzey görev almasına alsa izin vermeyiz" diye konuştu.

BAKANLIK KONUSUNDA DA İKİ GRUP RESTLEŞMİŞTİ

Nuri Maliki ve Hadi Amiri tarafından Adıl Abdulmehdi hükümetinde İçişleri Bakanlığına Falih Feyyaz’ın getirilmek istenmesi de iki grup tarafından karşılıklı sert açıklamalara neden oldu. Sadr Feyyaz’ın İçişleri Bakanı olmasına hiçbir şekilde izin vermeyecekleri açıklanırken, Maliki ise Sadr’ın baskısı ile Feyyaz’ın değiştirilmesine izin vermeyecekleri şeklinde karşılıklı sert açıklamalar yapmıştı. Bu karşılıklı açıklamalardan ötürü Abdulmehdi’nin kabinesinnde eksik kalan 8 bakan için Parlamentonun toplanmaması, bakanlıkların belirlenmemesine neden olmuştu. 

SİYASET UZMANLARI, KRİZİN DERİNLEŞECEĞİ GÖRÜŞÜNDE

Siyaset uzmanları, KDP’nin baskısı ile Abdulmehdi tarafından YNK’ye verilmesi gereken Adalet Bakanlığının iptal edilmesi, gerekse Sadr’ın ve Maliki’nin liderliklerini yaptıkları Şii gruplar arasındaki anlaşmazlık ve derin çelişkilerin hükümetin geleceğini tehlikeye soktuğunu belirtiyor. Hükümette bu sorunlar yaşanırken, tartışmaların Cumhurbaşkanlığı yardımcılarının kim olacağı şeklinde genişleyerek devam etmesinin krizi derinleştireceği düşünülüyor.