Sadr, askeri güçlerini silahsızlandırıyor

Irak’ta 12 Mayıs parlamento seçimlerinin galibi Şii lider Muktada Sadr, Haşdi Şabi içerisine kendisine bağlı olan grupları büyük oranda feshetme kararı aldı.

Şii lideri Muktada Sadr, yaptığı yazılı bir açıklamada Irak'ın genel çıkarları, kurulacak hükümet, ordu ve polisi güçlendirmek için bu adımı attıklarını belirtti.

Sadr, Haşdi Şabi içerisindeki Seraya es-Selam grubunun faaliyetlerinin sadece Bağdat, Samarra ve ülkenin güneyindeki Kerbela'da devam edeceğini belirtirken, bunların dışındaki silahlı birlikleri feshedileceğini açıkladı.

Sadr, mevcut Seraya es-Selam komutanlarının kendisinin danışmanı olduğunu ve başka bir görevlerinin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Seraya es-Selam'a bağlı birliklere DAİŞ'le mücadele için hükümetten aldıkları silahları teslim etmeleri yönünde talimat veren Sadr, ülke dışında askeri eylemde bulunmanın kesinlikle yasak olduğunu vurguladı.

Mukteda Es Sadr, Perşembe günü Seraya es-Selam'ın Basra'daki faaliyetlerini dondurma kararı almış, bu güçlerin Irak'ta "cihat faaliyetleri" dışında başka bir işe karışmasının da yasak olduğunu bildirmişti.

Sadr, daha önce de birkaç kez söz konusu milis gücünün Diyala ve diğer bölgelerdeki faaliyetlerini dondurma kararı almıştı.

Seraya es-Selam'a bağlı birlikler, DAİŞ'in saldırılarına karşı 2014'te başkent Bağdat yakınlarındaki Samarra bölgesine yerleşerek, oradaki Şii mezarları korumaya çalışmıştı.