Ryanair işçileri altı ülkede grevde

Ucuz tarifeli havayolu şirketi Ryanair işçileri altı ülkede greve gitti. İptal edilen uçuşlardan 40 bini aşkın yolcunun etkileneceği bildirildi.

Almanya, Belçika, İspanya, İtalya, Hollanda ve Portekiz’deki Ryanair çalışanları bu Cuma günü 24 saatliğine greve gitti.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 250’ye yakın uçuşun iptali öngörülüyor. Bu da toplam uçuşların yüzde 10’una denk geliyor.

Hristiyan Sendikalar Konfederasyonu’na bağlı Belçika sendikası CNE, Rynair’in yeteri kadar uçuş iptal etmeyerek, gerilim yaratabilecek sorumsuz bir davranış sergilediği tepkisinde bulundu.

Ryanair işçileri daha iyi çalışma koşulları ve işçinin çalıştığı ülkenin hukukuna göre iş kontratı talep etmek için aylardır Avrupa düzeyinde eylemlerde bulunuyorlar. İrlanda şirketi Ryanair, tüm işçilerine İrlanda hukukuna göre iş kontratları dayatıyor. İşçiler eylemlerle, şirketin yönetimi üzerinde baskı oluşturmak istiyor.

Havayolu şirketi de 20 Eylül’de genel kurul toplantısını yaptı, genel müdürlük görevine Michael O'Leary, başkanlık görevine David Bonderman getirildi.

O’Leary, Eylül ayı başında yaptığı bir açıklamada sosyal protestolar karşısında kendini “ezdirtmeyeceğini” söylemişti.

Avrupa Birliği Sosyal İşler Komiseri Marianne Thyssen de devreye girerek, Ryanair’e tepki gösterdi. Michael O’Leary ile bir görüşme yapan Thyssen, “Avrupa Birliği hukuku, işçilerin üzerinde müzakere yürütmesi gereken bir şey olmadığı gibi, ülkeden ülkeye değişen bir şey değildir” dedi. Belçikalı komiser Thyssen, “İç pazar balta girmemiş bir orman değildir: adil iş akışkanlığı ve işçilerin korunması üzerine açık kurallar taşıyor” diye ekledi.