Rusya soruşturması: Trump’ın bir eski danışmanına daha ceza

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanlarından biri daha Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında hapis cezası aldı.

Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyasındaki danışmanlarından olan George Papadopoulos’un Federal Soruşturma Bürosu (FIB) tarafından yürütülen soruşturmada yalan söylediği gerekçesiyle 14 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Washington’daki bir mahkeme, Papadopoulos’un yalan ifadeleriyle soruşturmanın seyrini olumsuz yönde etkilediğine hükmederken, savcılığın 6 ay hapis cezası talebini yerine getirmedi.

Kararda, Trump’ın eski danışmanının FBI soruşturmasına zarar verdiği ve yeterli düzeyde işbirliği yapmadığına dikkat çekildi.

Mahkemeye sunulan iddianamede ise, Papadopoulos’un 2016 kampanyasına Rusya kaynaklı müdahaleye dair bildiklerini gizlediği ve rolünü ‘minimize ettiği’ne yer verilmişti.

George Papadopoulos’un o dönemde Londra’daki akademisyen Joseph Mifsud hakkında bildiklerini gizlediği ortaya çıkmıştı. Mifsud’un Trump’ın eski danışmanına Demokrat aday Hillary Clinton’un binlerce mail yazışmasını elinde bulundurduğunu ve bu bilgilerin Clinton’un kampanyasını zora sokacağını söylediği anlaşılmıştı.

FBI soruşturmasına gönüllü olarak ifade vermeye giden Papadopoulos’un yalanları sayesinde Joseph Mifsud’un soruşturmadan kurtulduğu öğrenilmişti.

ABD seçimlerine Rusya kaynaklı olarak yalan haberler, siber saldırılar ve bilgi sızdırmalar yoluyla müdahale edildiğine dair birçok iddia vardı. Buna dair FBI tarafından soruşturma açılırken, son olarak Donald Trump’ın eski danışmanlarından Paul Manafort ile bir ortağı hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Trump ise soruşturmayı ‘cadı avı’ olarak niteleyerek, kendisinin hedeflediğini savunuyor.