Rusya ile Batı arasındaki ajan gerginliği tırmanıyor

Hollanda’nın 4 Rus ajanını ‘saldırı hazırlığında’ oldukları gerekçesiyle sınırdışı ettiğini duyurması ardından Rusya’nın tepkisi gecikmezken, ABD’den siber saldırıların arkasında Moskova’nın olduğu suçlaması geldi.

Hollanda istihbarat teşkilatı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) yönelik bir Rus saldırısını boşa çıkardıklarını ve düzenlenen operasyon sonucunda 4 Rus ajanın sınırdışı edildiğini duyurmuştu.

RUSYA’DAN ‘NEDEN 6 AY SONRA AÇIKLANDI’ TEPKİSİ

Rusya’dan yapılan açıklamada ise Hollanda istihbaratına sert tepki gösterilirken, yapılanın ‘Rusya’ya karşı bir propaganda eylemi’ olduğu iddia edildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rus karşıtı bu kampanya ikili ilişkilerimize zarar veriyor” denildi.

4 Rus vatandaşının Nisan ayında sınırdışı edildiklerinin hatırlatıldığı açıklamada, buna dair bilgilerin neden ‘6 ay sonra yayınlandığının’ anlaşılmadığı vurgulandı.

BRİTANYA VE HOLLANDA’DAN SONRA ABD’DEN DE SUÇLAMA

Hollanda’dan önce Büyük Britanya’dan Rusya’nın dünyanın birçok ülkesindeki siber saldırıların arkasında olduğu suçlaması gelmişti. Almanya dahil birçok ülkede siber saldırılar düzenleyen APT 28 adlı grubun arkasında Rus istihbarat servisi GRU’nun bulunduğu iddia edilen Britanya’nın siber savunma kurumunun açıklamasında, çok sayıda hacker grubunun adı yayınlanmıştı.

Britanya’nın Rusya’yı itham ettiği saldırılardan biri 2015 yılında Alman Federal Meclisi (Bundestag) sistemini hedef almış ve meclisin tüm bilişim güvenliği yenilenmek zorunda kalınmıştı.

Bu iki ülkenin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından da benzer suçlamalar geldi. Amerikan siber güvenlik uzmanları, İsviçre ile ABD’deki kimi kurumların hedef alındığı savunulmuştu. İddialar arasında Rus hackerlerin Amerikan atom şirketlerinden Westinghouse’nin sistemlerini hacklemeye çalıştığı da bulunuyor.

GRU’nun başındaki isim olan İgor Korobov ile yardımcısı Eylül ayında ABD tarafından yaptırımlar listesine alınmıştı.