Rusya: Gaz boru hattına sabotajı Birleşik Krallık koordine etti

Kremlin Sarayı’na göre Nord Stream 1 ve 2 gaz boru hatlarına yönelik eylül ayındaki sabotajları Birleşik Krallık “yönetti ve koordine etti.”

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov basına yaptığı açıklamada “İstihbarat servislerimiz saldırının Britanyalı askeri uzmanlar tarafından yönetildiği ve koordine edildiğini gösteren kanıtlara sahip” dedi.

Dmitri Peskov, "Büyük Britanya’nın bir sabotaja,  (…) hayati önemdeki enerji altyapılarına yönelik bir terörist saldırıya karıştığına dair kanıtlar var" diye ekledi.

Sözcü Peskov, bu tür eylemlerin cevapsız bırakılamayacağını belirtirken, Avrupa başkentlerinin “kabul edilemez sessizliğini” kınayarak, “Alınacak önlemleri düşüneceğiz” dedi.

Rus ordusu Cumartesi günü de Londra’yı Nord Stream’de meydana gelen sızıntılara dahil olmakla suçlamıştı.

Bu iddialar Ukrayna dronlarının Kırım’daki Rus filosuna yönelik saldırıdan sonrasına denk geldi. Moskova, dron saldırısının da İngiliz uzmanlar tarafından planlandığı suçlamasında bulundu.

Britanya Savunma Bakanlığı ise Moskova’nın “yalan açıklamalarına” tepki göstererek,  amacın “dikkatleri başka yöne çekmek” olduğunu savundu.

26 Eylül’de Danimarka’nın Bornholm adası açıklarında ikisi İsveç münhasır ekonomik alanında, ikisi de Danimarka münhasır ekonomik alanında olmak üzere Nord Stream 1 ve 2 gaz boru hatlarında toplam dört sızıntı tespit edilmişti.