Rusya’da Putin’in partisi iki bölgede ağır yenilgi aldı

Rusya’da iktidar partisi, iki bölgede yapılan valilik seçimlerinde milliyetçi adaylar karşısında kaybetti.

Bölgesel seçimlerin ilk turu 9 Eylül’e yapıldı. Kremlin yanlısı Birleşik Rusya partisi, son on yılın en ağır oy kayıplarına uğradı.

Pazar günü yapılan ikinci turda ise Kremlin yanlısı adaylar kaybetti, Valilik yarışında milliyetçi adaylar kazandı.

Moskova’nın doğusundaki Vladimir bölgesinde LDPR partisinin adayı Vladimir Sipiaguine oyların yüzde 57.03’ünü alarak galip geldi. İktiar partisinden rakibi Svetlana Orlova ise yüzde 37.46’da kaldı.

Uzak Doğu’daki Khabarovsk bölgesinde LDPR’nin adayı Sergey Furgual oyların yüzde 69.57’sini elde etti. Rakibi olan mevcut vali Viatçeslav Chport, yüzde 27.97’lik oy oranı ile kaybetti.

Her iki taraf da seçimlere hile karıştırıldığı yönünde itirazlarda bulundu ancak Seçim Komisyonu yetkilisi Ella Pamfilova, sonuçları değiştirebilecek seçim kuralı ihlali yaşanmadığını belirtti.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği parti seçimlerin ilk turunda bölgelerin çoğunu kazansa da, dört bölgede hüsrana uğradı.

İKİ BÖLGEDE SEÇİM HİLESİ VE İPTALLER

Khabarovsk ile komşu olan Primorski bölgesindeki valilik seçimleri yoğun hilelerde sonra seçim komisyon tarafından iptal edildi. Putin’in iktidarda olduğu dönemde bu düzeydeki seçimlerde ilk kez seçim iptali yaşanıyor.

Primorski bölgesinde 16 Eylül’deki ikinci tur seçimlerinde mevcut vali Andrey Trasenko’nun, komünist rakibi Andrey İşçenko karşısında bir puanla kazandığı bildirilmişti. Oysa oyların yüzde 95’i sayılana kadar da komünist aday geniş bir şekilde öndeydi.

Sibirya’nın güneyindeki Hakasya Cumhuriyeti’nde yapılan ikinci tur seçimler ise Birleşik Rusya’nın adayı Victor Zimin’in aniden yarıştan çekilmesi nedeniyle 7 Ekim’e ertelendi. Zimin, geri çekilme kararına sağlık durumunu gerekçe gösterdi. İlk turda Zimin oyların yüzde 32’sini, komünist aday ise yüzde 45’ini almıştı.

Bu seçimler, hükümetin emeklilik yaşını yükseltme kararına karşı tepkilerin yoğun olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Emeklilik reformuna karşı Komünist Parti’nin çağrısıyla çok sayıda protesto eylemi gerçekleşmişti. Bu reform ayrıca, Ağustos ayı sonunda onayını veren Putin’in popülaritesinin azalmasına da neden oldu.