Rusya, İngiltere’ye saldırıya ilişkin ‘kanıtları’ verecek!

Rusya, İngiliz istihbarat servislerinin Kırım’da Rus gemilerine yönelik saldırıya karıştığına ilişkin “kanıtları” İngiliz Büyükelçiliği’ne verecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova basına yaptığı açıklamada “İngiliz gizli servislerinin dahil olduğundan hiçbir şüphe yok” diyerek, ekim ayı sonunda Karadeniz’de Rus gemilere yönelik saldırı ile eylül ayında gaz boru hattına yönelik sabotaja işaret etti.

Zaharova, “İngiliz büyükelçi çağrılacak ve ona gerekli unsurlar verilecek (…) İngiliz tarafına delil olarak sunulacak unsurlar hakkında kamuoyu bilgilendirilecektir” dedi.

Kremlin Sarayı, Birleşik Kralık’ı Baltık Denizi’nde Nord Stream 1 ve 2 gaz boru hatlarına yönelik patlamaların sorumlusu olarak görüyor. Boru hatları Rus gazının Avrupa’ya taşınması için inşa edilmişti.

Rus ordusu ayrıca İngiliz uzmanların ekim ayı sonunda Kırım’ın Sebastopol limanındaki Rus filosuna yönelik Ukrayna dronları ile düzenlenen saldırıya dahil olmakla suçluyor. Moskova şimdiye kadar bu saldırılara ilişin elinde olduğunu söylediği kanıtları açıklamadı.

İngiliz Dışişleri Bakanı James Cleverly Pazartesi yaptığı açıklamada Moskova’nı suçlamalarının “gerçeklikten kopuk” olduğunu ve “savaş alanında Rusların başarısızlığı nedeniyle dikkatleri başa yöne çekme” amacını taşıdığını savundu.

Moskova ile Londra arasındaki ilişkiler yıllardır gergin ancak Ukrayna savaşı ile birlikte açık krize dönüştü. Londra, Kiev’e açık destek verirken, Moskova’ya yönelik yaptırımlara da katılıyor.