Riyad’a dronlar ve balistik füzelerle saldırısı

Suudi Arabistan’a yönelik onlarca balistik füze ve dronlarla saldırı düzenlendiği bildirildi.

Yemen’deki savaşa dahil olan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Husiler tarafından atılan füzeler ve tuzaklı dronları önledikleri ve imha ettiklerini açıkladı. Balistik füzelerden birinin başkent Riyad’ı hedeflediği bilgisi verildi.

İran destekli Husiler Suudi Arabistan topraklarında kapsamlı bir saldırı düzenlediklerini bildirirken, detayları henüz netleşmedi.

Arap Koalisyonu patlayıcı yüklü 8 dron ve üç balistik füze imha ettiklerini duyurdu.

Koalisyonu sözcüsü albay Türki El Maliki, dördüncü bir füzenin ise Yemen’in başkenti Sana’dan Riyad’a yönelik fırlatıldığını ve sivil alanları hedeflemeye yönelik olduğunu savundu.

Eylül 2019’da Suudi petrol devi Aramco tesislerine yönelik kapsamlı bir saldırı düzenlenmiş, petrol üretimi yarıya düşmüştü. Saldırıyı Husiler üstlense de ABD, Tahran’ı sorumlu tutmuş, Tahran ise yalanlamıştı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor.

Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.