Rejim güçleri Dera’nın kuzey doğusunu kuşattı

Suriye rejimi, Dera bölgesinde silahlı grupların elindeki iki yerleşim yerini alarak, bölgenin kuzey doğusundaki kuşatmayı tamamladı.

Rusya desteğindeki Suriye rejimi, bir haftadır Dera’nın doğusunu yoğun bir şekilde bombalıyor. Ülkenin güneyindeki bu bölge, Ürdün ve İsrail’in işgalindeki Golan platosu ile sınırda bulunuyor.

Rejim güçleri Salı gecesi, komşu iki yerleşim merkezi olan Bars el Harir ve Mlihat el Ataş’ı alarak, Dera’nın doğusunda silahlı grupların elindeki alanları ikiye böldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman, bu operasyon için “rejimin bir haftadaki en önemli ilerleyişi” dedi. Rahman, Dera’nın kuzey doğusunun tamamen kuşatma altına alındığını kaydetti.

Gözlemevi’ne göre Pazartesi günü Basr El Harir’de yaşanan çatışmalarda en az 15 silahlı grup üyesi öldü. Geçen hafta Salı gününden bu yana 29 silahlı grup üyesi, 24 rejim askeri ve en az 32 sivil öldü.

Rus hava kuvvetlerinin de Dera’nın doğusuna yönelik bombardımanı sürerken, Gözlemevi’ne göre 20 bin kişi bu sektörden kaçtı.

Ülkenin güneyinde silahlı grupların elindeki bölgeler Temmuz 2017’de çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenmişti. Ateşkes anlaşması Moskova, Washington ve Amman arasında müzakere edilmişti. Dera vilayeti ve komşu Kuneytra’nın yüzde 70’si silahlı grupların denetiminde bulunuyor. Rejim ise ülkenin güneyini tamamlayan üçüncü bölge Suveyda’yı denetiminde bulunduruyor.

ABD'nin de daha önce bölgede desteklediği silahlı gruplar sırt döndüğü belirtiliyor. Geçen hafta silahlı grupların bir sorumlusu, ABD'nin rejimin olası bir operasyonunda müdahalede bulunmayacağı yönünde mesaj verdiğini söylemişti.