QSD, kaybedilen binlerce kişi için komisyon kurdu

QSD Genel Komutanlığı, Kuzey ve Doğu Suriye’de akıbeti bilinmeyen kayıp kişiler için bir komisyon kurdu. En az 3 bin 286 kişinin akıbetinin bilinmediği kaydedildi.

QSD Genel Komutanlığı, kayıplara ilişkin bir açıklamada bulundu.

Yazılı açıklamaya göre, Kuzey ve Doğu Suriye genelinde kaybolan kişilerin araştırılması için komisyon kuruldu. Komisyon, hem ENKS’nin sunduğu 10 kişilik kayıp listesini hem de bölge genelinde kaybedilen binlerce kişinin akıbetini soruşturacak.

QSD’nin bu konudaki açıklaması şöyle:

“QSD Genel Komutanlığı’nın Suriye’deki Kürtlerin birliği için aldığı inisiyatif ve Suriyeli Kürt siyasi çevreleri arası güven inşası için ortak çalışma temelinde, QSD Genel Komutanlığı olarak ENKS (Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi) ile yapılan görüşmelerin ardından, ENKS’nin Başkanlık Kurulu üyesi olan kayıp 10 kişinin isimlerini iletmesi üzerine oluşturduğumuz araştırma komisyonu çalışmalarına başlamıştır.

15 Aralık 2019’da ENKS Başkanlık Kurulunun tarafımıza ilettiği 10 ismin listesi, kaybolma yeri ve tarihi ile şöyledir;

1-Cemil Omer / Qamişlo’da kayboldu / 13 Temmuz 2012

2-Behzad Dorsin / Dêrik’te kayboldu/ 24 Ekim 2012

3-Nîdal Osman / Dêrik’te kayboldu / 24 Ekim 2012

4-Ahmed Osman Seydo / Efrîn’de kayboldu / 19 Temmuz 2013

5-Ahmed Xelîl Sîno / Efrîn’de kayboldu / 11 Ekim 2013

6-İdris Elo / Efrîn’de kayboldu / 8 Kasım 2013

7-Şaban Abdulhemîd Şêxo / Efrîn’de kayboldu / 11 Kasım 2013

8-Emir Hamid / Dirbêsiyê’de kayboldu / 11 Aralık 2014

9-Fuat İbrahim / Dêrik’te kayboldu / 24 Mart 2017

10-Siûd Mirz El-İsa / Dirbêsiyê’de kayboldu / 27 Kasım 2019

BUNLARDAN 8’İ YPG’NİN KULUŞUNDAN ÖNCE KAYBOLDU

Listenin ulaştırılmasıyla komisyon özel bir çalışma yapmış ve kapsamlı bir araştırmanın ardından, kayıp 10 kişiden 8’inin, güvenlik sorunlarının yaşandığı, terörist hücre yapılarının ve bölgesel istihbarat güçlerinin yayıldığı bir dönemde kaybolduğu tespit edilmiştir.

Söz konusu 8 kişinin Özerk Yönetim ve kurumlarının resmi olarak kuruluşunu ilan ettiği 21 Aralık 2014 öncesinde ve YPG’nin kuruluşundan önce kaybolmuştur.

Komisyonun yürüttüğü kapsamlı ve yoğun çalışmalara rağmen söz konusu listede yer alan kayıp isimlerin akıbeti hakkında bilgi alınamamıştır.

Yapılan ön soruşturmalar ışığında PYD eski üyesi olan Cemil Omer’in Qamişlo’da faaliyet yürüten Suriye merkezî hükümetine bağlı güvenlik birimleri tarafından kaçırıldığı ortaya çıkmıştır. Öte yandan Emir El Hamid ve Fuat İbrahim’in kaybolması olayı, askeri güçlerimize yönelik yapılan soruşturmalarda ahlaki görevler gereğince üstlenilmiş ve bu olayda sorumlu olanlarının tespit edilip yargılanması için soruşturmalara devam edilmektedir.

Devam eden Soruşturma ve araştırmalara ilişkin gelişmeler detaylarıyla birlikte kayıp aileleri ve ilgili siyasi makamlara iletilmektedir. Bununla birlikte Siûd Mirz El İsa’nın genel güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı 20 Aralık 2019’da serbest bırakıldığı tespit edilmiştir.

Komisyon şimdiye kadar Behzad Dorsin ve Nîdal Osman’ın akıbeti hakkında herhangi bir bulguya ulaşamamıştır. YPG kontrolündeki bölgelerde meydana gelen bu kayıplardan dolayı YPG, Asayiş Güçleri ve yönetimi doğal olarak sorumludur. Bu isimlerin durumu ortaya çıkarılıncaya kadar güçlerimiz yasal sorumluluk ve görev üstlenmektedir.

3 BİN 286 KİŞİNİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Öte yandan komisyon, Efrîn’in işgalci güçlerin kontrolünde olmasından dolayı burada kaybolanlara ilişkin bir araştırma yapamamıştır.

QSD olarak Kobanê, Efrîn ve Cizre bölgelerinde kayıp olan ve kaçırılanlara ilişkin yapılan çalşımanın büyük ve karmaşık bir çalışma olduğunu belirtiyoruz. Şu an 3 bin 286 kişinin akıbeti bilinmemektedir. Bunlardan 544 kişi DAİŞ, Suriye muhalif grupları 2 bin 368 kişi ve Suriye rejimi güvenlik kaynaklarınca 378 kişi kaçırılmıştır. Ve bunlardan 8 kişi de denetimimiz altında olan bölgelerde kaybolmuştur.

Komisyonun araştırma ve soruşma çalışmaları ahlaki ve yasal bir görevdir ve sahadaki aktif çevrelerle ortak, doğru bir çalışmayı gerektirmektedir. Bununla beraber Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bu konunun sonuca kavuşturulması için yasal sorumluluklarını yerine getirmelidir.”