Polonya’da Duda az farkla yeniden cumhurbaşkanı

Polonya’da dün yapılan ikini tur cumhurbaşkanlığı seçimleri başa başa geçti. İlk sonuçlara göre Duda yüzde 50,4 oy alırken, rakibi Trzaskowski yüzde 49,6’da kaldı.

Avrupa Birliği üyesi Polonya'da geçtiğimiz Mayıs ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri koronavirüs nedeniyle ertelenmişti. 30 milyondan fazla seçmenin kayıtlı bulunduğu ülkede Haziran ayında yapılan birinci tur seçimlerinin ardından, dün Polonyalılar ikinci tur için yeniden sandık başına gitti.

Dünkü seçimler milliyetçi muhafazakar Hak ve Adalet Partisi'nin (PiS) desteklediği şu anki Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski arasında geçti. 28 Haziran günü yapılan ilk tur seçimlerde Duda oyların yüzde 43’isini, rakibi Trzaskowski ise yüzde 30’unu almıştı.

Yüzde 70 ile katılımın en yüksek olduğu bir seçim geçiren Polonya zorlu bir seçime ev sahipliği yaptı. Sandıkların kapanmasının ardından Polonya medyasında yer alan ilk sonuçlara göre Duda oyların yüzde 50,4’ünü alırken, rakibi Trzaskowski’nin oy oranı ise yüzde 49,6’da kaldı.

Resmi rakamların açıklanacağı Pazartesi sabahını beklemeden Duda dün gece zaferini ilan ederek, yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. “Yaşasın Polonya” sloganlarıyla seçmenlerinin karşısına çıkan Duda “Tarihi bir seçim yaşadık, beni yeniden seçtiğiniz için teşekkür ederim” diye konuştu. Ancak kimi gözlemciye göre zayıf da olsa şu anki sonuçların değişme ihtimali var.

Seçim kampanyasını Avrupa Birliği ve Almanya’ya eleştiriler yönelterek sürdüren Duda, LGBT hareketini ve eşcinsellere ise ateş püskürüyordu. 2015’ten bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Duda’ya karşı muhalefeti birleştirmeyi başaran Trzaskowski’nin popülaritesinin kısa sürede artması dikkat çekmişti.