Petroldeki düşüşten en çok Rusya etkilenecek !

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik krizden etkilenen petrol fiyatlarındaki rekor düşüşün Rusya’da ciddi etkilerinin olacağı savunuluyor.

Petrol fiyatları Covid-19 nedeniyle geçtiğimiz aydan itibaren düşmeye başlamış ve hali hazırda 20 dolar seviyesine kadar gerilemiş durumda. Bundan en çok zarar edecek ülkelerin başında Suudi Arabistan’la birlikte en büyük ihracatçılar arasında yer alan Rusya geliyor.

Suudilerin üretimi düşürerek fiyatların yükselmesini sağlama teklifini reddeden Rusya, bu sayede petrol pazarında giderek daha fazla pay kapan Amerikan kaya gazı şirketlerini elimine etmek itiyordu. Bunun üzerine Rusya’yı geri adım atmaya zorlamak isteyen Suudiler, üretimlerini ciddi bir biçimde arttırarak fiyatların sert biçimde düşmesini sağlamışlardı.

Fransa’da yayınlanan Le Point gazetesine konuşan Rus ekonomist Sergey Guriev’e göre, Rusya’nın petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalması ihtimali halinde zorlanacağını vurguladı.

Rus devlet bütçesinin petrol fiyatlarının yıllık ortalama 42 dolar olması ihtimaline göre hazırlandığını kaydeden Guriev, mevcut fiyatların sadece kısa süreli olması halinde Rusya ekonomisinin zorlanmayacağına dikkat çekti.

HATA YAPTILAR!

Rusya’nın Suudi Arabistan’ın üretimi azaltarak fiyatları yukarı çekme teklifini reddetmesinin de ‘hata’ olduğunu vurgulayan Guriev, bunun Amerikan şirketlerine yönelik bir strateji olduğunu hatırlattı. Buna göre, fiyatların düşük tutulmasıyla üretim maliyetleri daha yüksek olan Amerikan şirketlerinin piyasadan elimine edilmesi hedefleniyor.

Ancak Guriev, bunun hatalı olduğunu savunuyor. Guriev’e göre, Covid-19 krizinin sonlanmasıyla birlikte petrol fiyatları zaten yukarı çıkacak ve şu anda ‘elimine edilen’ Amerikan şirketleri maliyetlerini çıkarabilecekleri için zaten piyasadan pay kapmaya devam edecekler. Guriev, bunun yerine fiyatların derhal yükseltilmesine yönelik Suudi Arabistan stratejisinin kabullenilmesi gerektiğini savunuyor.

Rusya en son 2014 yılında petrol fiyatlarındaki sert düşüşler nedeniyle gelirlerinin önemli bir kısmını kaybetmişti.