Perulu vekillerin 2021’de yeniden seçilmesi yasaklandı

Peru’da düzenlenen bir referandumla, mevcut Kongre üyelerinin 2021’de yeniden seçilmeleri yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra’nın önerisiyle yolsuzluğa karşı anayasal dört reform oylamaya sunuldu.

Sandıklardan çıkan sonuçların yüzde 55.69’una göre Peruluların yüzde 78.34’ü mevcut vekillerin 2021’de öngörülen seçimlere katılımı yasaklandı. Diğer bir ifadeyle, 130 vekil, 28 Temmuz 2021’deki seçimlerden sonra işsiz kalacak.

Yargıçların atanma biçimi ve siyasi partilerin finansmanına ilişkin iki reform daha, seçmenler tarafından onaylandı. Ancak seçmenler, çift meclisli sisteme dönülmesi önerisini reddetti. Cumhurbaşkanı Vizcarra, başlangıçta bu öneriyi desteklemiş ancak cumhurbaşkanlığı yetkilerini sınırlandırmamak için fikrini değiştirmişti.

Vizcarra’ya göre bu referandum tüm Peruluların istediği değişimin başlangıcı niteliğinde. Referandum aynı zamanda, 55 yaşındaki bir mühendis olan Cumhurbaşkanı Vizcarra’nın meşruiyetine bir destek olarak görülüyor.

Vizcarra, 2016’dan beri iktidarda olan ancak Mart ayında istifa etmek zorunda kalan Pedro Pablo Kuczynski’nin yerine geçmişti. Kuczynski, Latin Amerika siyasi sınırının bir kısmını etkileyen büyük yolsuzluk skandalının merkezindeki Brezilya devi BTP Odebrecht ile olan ilişkileri konusunda yalan söylemekle suçlanıyordu.