Paşinyan: Stratejik bazı köyleri Azerbaycan’a vermezsek savaş başlar

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan’ın kontrolündeki bazı stratejik toprakları Azerbaycan’a iade etme konusunda uzlaşmaya varılmaması halinde savaşın başlayacağını söyledi.

Paşinyan, pazartesi günü Ermenistan'ın kuzeyindeki Tavuş bölgesinde, bir dizi terk edilmiş köye yakın sınır bölgelerinin sakinleriyle toplantı yaptı. 

Bu köyler, 1990'ların başında patlak veren ve iki ülke arasındaki otuz yıllık çatışmanın ilk aşamalarından bu yana Ermenistan’ın kontrolünde bulunuyor. 

TASS haber ajansına göre toplantının görüntüleri Paşinyan'ın hükümeti tarafından yayınlandı. 

Paşinyan’ın toplantıda yaptığı konuşmadan şu sözler aktarıldı:  "Şimdi şu bakış açısından başlayabiliriz, devam edelim ve hayır diyelim; hiçbir şey yapmayacağız. (Bu durumda) bu da hafta sonunda bir savaşın başlayacağı anlamına geliyor".

Geçtiğimiz haftalarda Paşinyan, Gürcistan sınırına giden ana yolu kontrol ettiği için Erivan için stratejik önemi olan  köyleri Azerbaycan'a iade etmeye hazır olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirmişti.

Azerbaycan, Eylül ayında ele geçirdiği Dağlık Karabağ bölgesinde otuz yıldır süren çatışmaları sona erdirecek bir barış anlaşması için topraklarının iadesinin bir ön koşul olarak sunuyor. 

Her iki taraf da resmi bir barış anlaşması imzalamak istediklerini açıkladı ancak görüşmeler, iki ülke arasındaki kapalı ve yoğun bir şekilde askerileştirilmiş 1.000 km'lik sınırın belirlenmesi gibi konularda tıkanmış durumda.