Paşinyan AB üyeliği için ulusal istişareye çağırdı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yurttaşları Avrupa Birliği'ne katılma olasılığını tartışmaya çağırdı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Kiev ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılması ve Gürcistan'a adaylık statüsü verilmesiyle AB genişlemesine yeni bir ivme kazandırırken, Ermenistan da Batı’ya doğru adımlarını yoğunlaştırıyor.

Nikol Paşinyan Perşembe günü yaptığı açıklamada AB'ye katılma olasılığının "toplumda geniş çapta tartışılan bir konu haline gelmesi gerektiğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu bu hafta AB ile Ermenistan arasında daha yakın ilişkiler kurulması çağrısında bulunan bir kararı kabul etmişti. 

Paşinyan, bir hükümet toplantısında yaptığı konuşmada "Bu, Ermenistan'ın geleceğine ilişkin vizyonumuzu tartışmak için yeni bir fırsattır" dedi. 

Başbakan Paşinyan, hükümetinin "Ermenistan ile AB arasındaki bağların azami ölçüde güçlendirilmesi için çalışacak siyasi iradeye sahip olduğunu" belirtti.

Üyelik olasılığı son aylarda aralarında Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın da bulunduğu Ermeni yetkililer tarafından birkaç kez gündeme getirildi.

RUSYA İLE İLİŞKİLER BOZULDU

Geleneksel olarak Rusya’nın müttefiki olan Ermenistan, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ’ı işgalinde Rusya’nın kendisini yalnız bıraktığı suçlamasında bulunuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler bu gerekçeyle daha da bozuldu. 

Rusya'yı Yukarı Karabağ’a yönelik saldırıyı engellemek için hiçbir şey yapmamakla eleştiren Nikol Paşinyan, Şubat ayı sonunda ülkesinin Rusya ile askeri bir ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (CSTO) katılımını "fiilen" dondurduğunu açıklamıştı. 

Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü  Maria Zaharova, Ermenistan'ın kapıyı kapatması halinde bunun iki ülke arasındaki ilişkilere "onarılamaz zarar" vereceği uyarısında bulundu. 

Geçtiğimiz hafta Ermenistan, Erivan uluslararası havalimanında daha önce konuşlandırılan Rus sınır muhafızlarına artık ihtiyaç duymadığını da açıkladı.

Ermenistan'ın yakın zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılması da Moskova ile gerilimi arttırdı zira Erivan artık hakkında tutuklama emri çıkarılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ülkeyi ziyaret etmesi halinde tutuklamakla yükümlü.