Paris’ten NATO’ya ‘Türk devleti’ tepkisi: Devekuşu siyasetinden vazgeç!

Fransa Savunma Bakanlığı, Akdeniz’de NATO misyonuna katılan bir Fransız gemisine yönelik Türk devletine ait gemilerin “son derece saldırgan” manevra yaptığı tepkisinde bulundu. Paris NATO’yu “devekuşu politikasından” vazgeçmeye çağırdı.

Fransa Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Fransız gemileri, Libya’ya silah taşıdığından şüphe edilen bir yük gemisini tespit etmeye çalışırken, Türk gemilerinin üç kez “radar aydınlatmasına” maruz kaldı.

AFP’nin haberine göre Bakanlık, “son derece saldırgan bir eylem, bir ittifakın NATO’nun bir gemisine yönelik bir ittifakın eylemi olamaz” dedi. Bakanlık, bunun ağır bir olay olduğunu kaydetti.

NATO’DA BİR TÜRK SORUNU VAR

Reuters’ta da konuya ilişkin bir haber yer aldı. Fransa Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Daha önce de ittifak içerisinde sorunlu aşamaları gördük, bunları aşmanın yolları var ama devekuşu siyaseti yapılamaz ve mevcut durumda NATO’da bir Türk sorunu olmadığı iddia edilemez” dedi.

Adı belirtilmeyen yetkili, “Bunu görmek, söylemek ve ele almak gerekiyor” derken, Akdeniz’deki Türk saldırısına da tepki gösterdi. Bakanlık kaynağı, “Bu eylem dostluk dışında her şeydir. Bir ittifakın, NATO komutası altında NATO misyonu yürüten bir NATO gemisine karşı böyle davranması kabul edilemez” diye belirtti.

Türk devleti BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek Libya’ya silah ve paralı askerler gönderen ülkelerin başında yer alıyor.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümet Müslüman Kardeşler’in hakimiyetinde bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye’den topladığı binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti. Türk ordusu da böylece Trablus’a yerleşti. Türk devleti son olarak Libya’da iki askeri üs kurma niyetini de açıkladı.

‘SİLAH TAŞIYAN TÜRK GEMİLERİNİ GÖRÜYORUZ’

Fransa Savunma Bakanlığı yetkilisi, “Libya’da gerilimin tırmanmasını istemiyoruz, ancak bu silah teslimatları ve Türk limanları ile Misrata arasında gidip gelen ve bazen Türk savaş gemilerinin eşliğinde olan bu gemileri görüyoruz” şeklinde konuştu.

Bakanlık yetkilisi “NATO bildirimlerini kullanan gemilerle silah ambargosuna yönelik ihlaller kabul edilemez. Bize göre bu kabul edilemez” diye ekledi.

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler özellikle 2016’da bu yana kötüleşti. Her ikisi de NATO bünyesinde yer alıyor.

LE DRIAN: FRANSA BUNA İZİN VEREMEZ

Pazartesi günü Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Türk devletinin Trablus merkezli hükümete “artan askeri desteğini” kınamış, BM silah ambargosunun ihlali olduğunu kaydetmişti.

Türk devletinin Libya açıklarında yedi savaş gemisi konumlandırdığını belirten Le Drian, “Türkler NATO’yu araçsallaştırarak kabul edilemez bir şekilde davranıyor. Fransa buna izin veremez” dedi.

FRANSA, NATO’DAKİ ORTAKLARI İLE GÖRÜŞECEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ABD Başkanı Donald Trump ile bu konuda bir görüşme gerçekleştirmişti. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre gelecek haftalarda NATO’nun alandaki ortakları ile bu konuda bir tartışma yapılacak.

Fransa Cumhurbaşkanı daha önce de Rojava’ya yönelik Türk saldırıları karşısında NATO’nun sessizliğine tepki göstermişti. Macron, Kasım ayında yaptığı bir açıklamada NATO’nun “beyin ölümünün gerçekleştiğini” söylemişti.

AB NATO’DAN AMBARGO İÇİN DESTEK İSTEDİ

Avrupa Birliği de Cuma günü NATO’dan, Libya’ya yönelik silah ambargosuna saygı gösterilmesi için destek istedi. Türk devleti, AB’nin şüpheli bir gemide denetleme yapmasına izin vermemişti. 

TÜRKİYE NATO’NUN PLANLARINI YPG GEREKÇESİYLE BLOKE EDİYOR

NATO’nun Baltık ülkeleri ve Polonya’ya yönelik savunma planlarının Türkiye tarafından bloke dilmesi de ayrı bir gerilim konusunu oluşturuyor. Ankara rejimi, NATO’ya üye devletlerin YPG’ye destek vermekle suçlayarak, engel koyuyor.

Reuters’a konuşan Fransa Savunma Bakanlığı yetkilisi “Türkiye bu planları rehin alıyor” diye tepki gösterdi. Yetkili, “Doğulu ortakları ve ittifaklarımıza dayanışma borçluyuz. Bu planları bloke etmek kabul edilemez” diye belirtti.