Paris’te yasağa rağmen 20 bin kişi polis şiddetini protesto etti

Fransa’nın başkenti Paris’te gösteri yasağına rağmen 20 bin dolayında kişi polis şiddetini protesto etti. Çatışmaların yaşandığı gösteride 18 kişi gözaltına alındı.

2016 yılında gözaltı sırasında hayatını kaybeden 24 yaşındaki siyah genç Adama Traore adına kurulan komitenin çağrısı üzerine, Salı günü onbinlerce kişi Paris’te bir araya geldi.

Bu eylem, ABD’de George Floyd isimli siyahın 25 Mayıs günü beyaz bir polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi ardından protestoların devam ettiği bir sırada gerçekleşti.

Polis şiddetinin protesto edildiği gösterinin sonunda yer yer polisle çatışmalar yaşandı. Polis göz yaşartıcı gazlar kullanırken, yakma olayları da yaşandı.

Polis, Paris’teki gösterilerde gözaltına alınanların çoğunlukla “kasıtlı tahribat”, “uyarıya rağmen toplanma”, “yasaklı silah taşıma” ve “cisim fırlatma” gibi gerekçelerle gözaltına alındığını bildirdi. Paris’in 17’inci mahallesinin belediye başkanı Geoffroy Boulard, çatışmalarda 1 milyon euro dolayında maddi zarar oluştuğunu savundu.

Aralarında Lyon, Lille ve Marsilya’nın da olduğu on ayrı kentte daha protesto eylemleri gerçekleşti. Bu eylemler sırasında da 7 kişi gözaltına alındı.

Adama Traore’nin ailesi, ABD’deki tepkilere dikkat çekerek, benzer durumun Fransa’da da yaşandığını, ABD’de cinayeti işleyen polislerin görevden alınarak tutuklandığını ancak Fransa’da ödüllendirildiğini belirtti. Aile ayrıca, gösteride yaşanan şiddet olaylarından polisi sorumlu tuttu.