Paris’te ilk çatışmalar başladı: 500’ü aşkın gözaltı

Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yeleklilerin eylemleri nedeniyle olağanüstü bir gün yaşanıyor. Gözaltı sayısı her geçen saat artarken, ilk çatışmalar da başladı.

Paris’te saat 11.50 itibariyle en az 514 kişinin polis tarafından sorgulandığı, bunların 272’sinin gözaltına alındığı bildirildi.

Grenoble kentinde de Sarı Yeleklilerin lideri olduğu belirtilen bir kişi, izinsiz eylem gerekçesiyle gözaltına alındı. Grenoble kentinde sabah saatlerinden bu yana 20 dolayında gözaltı olduğu bildiriliyor.

Başkentte bir çok noktada gruplar toplandı. Binlerce kişinin sokaklarda olduğu bildiriliyor.

Polis temel eylem alanlarına, sıkı bir aramanın ardından eylemcilerin geçişlerine izin veriyor.

Eylemler ülke genelinde var. Hükümetin akaryakıt vergisine zammı bir hafta önce askıya almasına rağmen tepkiler dinmedi. Bu Cumartesi yapılan eylemler Sarı Yeleklilerin ulusal çaptaki dördüncü hafta eylemi oluyor.

İlk çatışma haberleri de gelmeye başladı. Arsene Houssaye sokağında saat 10.30’da jandarma ile “Macron istifa” sloganları atan eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Sarı Yelekliler bir çok noktadan hareketle ünlü Champs Elysée caddesine doğru akmaya devam ediyor.

Porte Maillot’da toplanan Sarı Yelekliler de, Perşembe günü bir lisede gözaltına alınan ve elleri başlarının arkasında dizleri üzerine çökertilen 150’yi aşkın öğrenci ile dayanışmak amacıyla aynı görüntüyü ortaya çıkardı.

Fransız hükümeti eylemleri bastırmak için 89 bin güvenlik gücü personelini harekete geçirdi. Sadece Paris’te 8 bin güvenlik gücü mensubu ile jandarmaya ait 12 zırhlı araç görevlendirildi.

Paris’te aralarında özel ve kamusal çok sayıda müzenin de olduğu başlıca kültür merkezleri kapatıldı. 30 metro istasyonu durdurulurken, sanatsal gösteriler de iptal edildi.