Paris'te binlerce liseli 'devrim' sloganıyla sokaklara çıktı

Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce Lise öğrencisi sokaklara çıkarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifasını istedi.

Özellikle diploma reformuna karşı tepkilerini dile getirmek için dört gündür liselere blokaj eylemleri yapan öğrenciler, bu Cuma günü Paris’te yeniden sokaklara çıktı. Bir çok yerde çatışmalar yaşandı. 

SADECE İSTİFA DEĞİL, DEVRİM!

AFP’ye göre Jean-Jaurès de Montreuil lisesinde okuyan ve kazağının üzerinde “direnmek suç değildir” yazılı bir etiket bulunan Jeanne isimli kadın öğrenci, “Gerekli olan onun istifası değil, devrimdir” dedi. Jean-Jaurès de Montreuil bloke edilen liseler arasında yer alıyor.

Eylem çağrısı liseli öğrenci sendikası UNL tarafından yapıldı. Sendikanın başkanı Louis Boyard, yürüyüş sırasında yaptığı açıklamada “Bizi elemeye tabi tuttukları için ve baskıya karşı buradayız. Hükümetin canı cehenneme!” dedi.

İSYAN HAVASI VAR

Stalingrad metro durağı ile Republique meydanı arasında yapılan yürüyüşe üniversite öğrencileri ve bazı öğretmenler de katılarak destek verdi.

Grevdeki Natacha isimli öğretmen, “Bir isyan havası var, taleplerimizi taşımanın zamanı geldi” dedi.

Liseliler Republique meydanına ulaştığında onlarca öğrenci, dizlerinin üzerine çökerek ellerini başlarının arkasında bağladı. Liseliler bu şekilde, Perşembe günü Mantes-la-Jolie’de polis tarafından gözaltına alınan 151 öğrenciye dayatılan uygulamayı protesto ettiler. Perşembe günü ülke genelinde 300 dolayında lisede blokaj eylemi yapılmış ve 700’ü aşkın öğrenci gözaltına alınmıştı

Paris'teki eylemlere paralel olarak bir çok semtte ve kentte de öğrenciler sokaklara çıktı. Gelen bilgilere göre, yeniden polisle çatışmalar yaşandı. 

700 LİSEDE BLOKAJ

UNL sendikasına göre ülke genelinde 400'ü tamamen olmak üzere 700 lisede blokaj eylemi gerçekleştirildi.  Hükümet ise sadece 200 lisenin bloke edildiğini ileri sürerek, eylemlerin boyutlarını küçültmeye çalıştı.