Salgın on milyonlarca kişiyi açlıkla karşı karşıya bırakacak

FEWS NET adlı kuruluşun 46 ülkede yaptığı çalışmaya göre, sadece bu ülkelerde geçen yıla oranla 30 milyonu aşkın kişi daha açlıkla karşı karşıya kalacak.

Açlık erken Uyarı Sistemleri Ağı (FEWS NET) adlı kuruluşun araştırmasında, 46 ülkenin Covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik sorunlar ile bunun neden olacağı açlık tehlikesi incelendi. Buna göre, 2020 yılı boyunca bu ülkelerdeki 113 milyon kişinin gıda yardımına muhtaç olacağı bilgisi paylaşıldı.

Bu sayı FEWS NET tarafından Covid-19 salgını öncesinde tahmin edilen 2020 rakamlarından yüzde 25 daha fazla. Ayrıca 2019 yılında bu 46 ülkede gıda yardımına muhtaç olan bireylerin sayısında yüzde 31 artış meydana gelmiş olacak.

Salgına yakalanmanın veya salgın önlemlerinin dünyada büyük bir kesimin çalışmasını imkânsız hale getirdiğine dikkat çekilen araştırmada, birçok ülkede normalde gıda gibi alanlara ayrılabilecek paraların dahi sağlık harcamalarına aktarılmak zorunda kalındığı belirtildi. Ayrıca sınırların kapatılması ve ticari sınırlamalar nedeniyle ticaretin zayıfladığı kaydedilirken, global ekonomik yavaşlamanın da ciddi gelir kaybına yol açtığına işaret edildi.

Salgın nedeniyle Batı ve Doğu Afrika ülkelerindeki yardım programlarının uygulanamadığına değinilen araştırmada, bu bölgelerin açlıktan yoğun bir biçimde etkilenecekleri ifade edildi.

Son yıllarda Kenya, Somali ve Etiyopya gibi ülkelerdeki kuraklıklara da yer verilen araştırmada, 2020’deki koşulların daha da tehlikeli göründüğünün altı çizildi.