Pakistan Talibanı nüfuzunu artırıyor

Pakistan'ın Afganistan sınırındaki engebeli aşiret bölgelerinde sessiz ve ısrarlı bir uyarı dolaşıyor: Taliban geri dönüyor.

Geçtiğimiz yıllarda İslamabad hükümetine karşı şiddetli bir kampanya yürüten Pakistan'ın Taliban hareketi, Afganistan'da Taliban'ın yeniden iktidara gelmesiyle cesaretlendi.

Pakistan ordusunun büyük bir operasyonunda yaklaşık yedi yıl önce kaybettikleri aşiret bölgelerinin kontrolünü yeniden ele geçirmeye hazırlanıyor gibiler. Pakistan Talibanı şimdiden nüfuzunu artırıyor. 

Her sözleşmede Taliban tarafından uygulanan ek ücretlere karşı çıkan yerel müteahhitlerin öldürüldüğü belirtiliyor. Örneğin Eylül ayı başlarında Noor İslam Dawar adlı bir müteahhit, Afgan sınırına yakın bir yerde küçük bir kanal inşa etti. 5 bin dolardan fazla değildi. Yine de, Taliban aradı ve bin 100 dolarlık pay talep etti. Akrabalarına ve yerel aktivistlere göre Dawar'ın verecek hiçbir şeyi yoktu ve anlayışları için yalvardı. Bir hafta sonra kimliği belirsiz silahlı kişilerce vurularak öldürüldü. Ailesi Taliban'ı suçluyor.

Tehrik-e-Taliban veya TTP olarak bilinen Pakistan'ın Taliban'ı, aynı katı ideolojinin çoğunu paylaşsa ve müttefik olsa da Afganistan'daki Taliban'dan ayrı bir örgüt. TTP 2000'lerin başında ortaya çıktı ve Pakistan hükümetini devirmeye ve birçok kabile bölgesinde kontrolü ele geçirmeye söz vererek bir bombalama ve diğer saldırılar kampanyası başlattıysa da devlete bağlı güçler bastırmayı başardı.

Ancak TTP, Afganistan Talibanı 15 Ağustos'ta Kabil'i devralmadan önce bile Afganistan'daki güvenli bölgelerde yeniden örgütleniyordu.

TTP son aylarda saldırılarını artırdı. İslamabad merkezli Pakistan Çatışma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Ocak ayından bu yana terör saldırılarında 144 askeri personel de dahil olmak üzere 300'den fazla Pakistanlı öldürüldü.

Merkezi İslamabad'da bulunan Pakistan Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün yönetici direktörü Amir Rana, Afganistan'daki olayların Pakistan'daki çok sayıda radikal dini partiye de enerji verdiğini söylüyor, Pakistan toplumunun, Taliban yönetimindeki Afganistan'a benzer bir topluma dönüşme riski altında olduğu konusunda uyarıyor.

Kabil'de Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinden kısa bir süre sonra 2 bin 170 Pakistanlıyla yapılan ve geçen hafta yayınlanan bir anket, Pakistanlıların yüzde 55'inin Afganistan'daki Taliban'ın savunduğu gibi bir “İslami hükümeti” destekleyeceğini ortaya koydu.