Pakistan Taliban hareketinin şefi öldürüldü!

Amerikan ordusu, Pakistan Taliban hareketinin şefine yönelik Afganistan’ın Kunar eyaletinde saldırı düzenledi. Bir çok kaynak, Taliban şefinin öldüğünü belirtiyor.

Amerikalı albay Martin O’Donnell yaptığı yazılı açıklamada, “Amerikan güçleri 13 Haziran günü, Afganistan ile Pakistan arsındaki sınır yakınında bulunan Kunar eyaletinde bir anti-terör hava saldırısı düzenledi” dedi. Amerikalı yetkili, saldırıda Pakistan Taliban Hareketinin üst düzey bir sorumlusunun hedef alındığını belirtti.

Askeri yetkili, Amerikalı güçlerin Afgan hükümetinin Talibanlarla yaptığı ateşkese da bağlı kalmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Amerikan medyası saldırıda Pakistan Taliban hareketinin önemli bir komutanı olan Molana Fezlullah’ın hedeflendiğini yazdı.

Afgan Savunma Bakanlığı sözcüsü Muhammed Radmaneş, ölenler arasında Fezlullah’ın da olduğunu belirterek, operasyonun Afgan ve Amerikan güçlerinin ortak bir operasyonu olduğunu söyledi.

Pakistan hükümeti resmi olarak henüz bir yorumda bulunmadı ancak Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir güvenlik kaynağı Fezlullah’ın öldürülenler arasında sayıldığını belirtti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Mart ayında Fezlullah’ın yerini bulmaya yardım edenlere 5 milyon ödül verileceğini açıklamıştı. Fezlullah, Pakistan’daki bir çok saldırı ile 2010’da New York’taki Times Square’da bombalı araçla düzenlenen saldırı ile bağlantılı görülüyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na göre Tehrikê Taliban Pakistan olarak bilinen örgüt, El Kaide’ye geniş bir şekilde bağlı olduğunu ortaya koydu.

Pakistan Taliban Hareketi, 2014’te Pakistan’ın Peşaver kentinde bir okula yönelik katliamı üstlenmişti. Bu saldırıda 150’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Aynı hareket, 2012’de kız çocuklarının eğitime erişim mücadelesinde sembol haline gelen Malala Yusafzayi’ye yönelik saldırıyı da gerçekleştirmişti.