Orta Afrika’da nüfusun yarısından fazlası gıdaya muhtaç

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı, yıllarca iç savaşın sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’nde nüfusun en az yüzde 40’ının ağır bir açlıkla karşı karşıya, yarısından çoğunun ise gıda yardımına muhtaç olduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2013 yılından bu yılın şubat ayına kadar iç savaşın sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’nde milyonlarca kişi açlıkla karşı karşıya.

TOPLAMDA ÜÇTE İKİYE YAKIN BİR KESİM YARDIMA MUHTAÇ

WFP raporuna göre, 2013 yılında Devlet Başkanı François Bozizé’nin devrilmesi ardından başlayan iç savaş nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ciddi bir açlık sorunu yaşanıyor. 4,5 milyonu aşkın nüfusun en az 1,8 milyonu ağır açlıkla karşı karşıya.

Ülkede gıda yardımına muhtaç olan bireylerin sayısının en az 2,9 milyon olduğu vurgulanan raporda, bunun yarısının çocuklardan oluştuğu ifade edildi.

BARIŞ ANLAŞMASINA UYULMASI ÇAĞRISI

Raporda, şubat ayında imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülkede güvenlik sorununun devam ettiğine dikkat çekildi. Raporu açıklayan WFP Sözcüsü Hervé Verhoosel, hükümet ve barış anlaşmasını imzalayan 14 farklı silahlı gruba, anlaşmanın şartlarına uyma çağrısı da yaptı.

ANLAŞMAYA RAĞMEN GRUPLAR ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

İç savaş öncesinde 5,1 milyon civarında nüfusu olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2013 yılından sonra en az 600 bin kişi komşu ülkelere sığındı. Şubat ayında imzalanan barış anlaşması ise ülkedeki güvenlik sorununu ortadan kaldırmadı. İç savaşın başlangıcından bu yana tam 8 kez barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşmaya rağmen ülkede hükümete bağlı birliklerin kontrol ettiği topraklar oldukça sınırlı ve çatışmaların tarafı olan 14 silahlı grubun özellikle maden yatakları, tarım alanları veya canlı hayvanların kontrolü için çatıştıkları bildiriliyor.