Organize suçlar kendisini koronavirüse uyarlıyor

Koronavirüsü salgınının etkili olduğu ülkelerin başında gelen Almanya’da organize suçlarda artış oldu. Artık evlere hırsız girme vakaları azalırken, son günlerde çok sayıda bankamatik patlatılarak soyuldu.

Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında milyonlarca insanın sosyal, siyasal ve ekonomik hayatını alt üst eden koronavirüsü suçların rengini ve biçimini de değiştirdi. Örneğin Almanya’da salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler nedeniyle insanların dışarda olmayıp evlere kapanmasından dolayı evlere hırsız girme ve kapkaç olaylarında düşüşün yaşandığı açıklandı.

Bunun aksine Alman Emniyet Müdürlüğü verdiği bilgilere göre işyerlerine, marketlere, bankamatiklerle ve taksicilere yönelik soygun olaylarında ciddi bir artış var. Sadece geçtiğimiz hafta Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW)’nde 4 bankamatik patlayıcı maddelerle patlatılarak soyuldu.

NRW’de son üç ayda aynı yöntemlerle toplam 52 bankamatik sayısı soyulurken, 2019 yılının toplamında bu rakam 19’da kalmıştı. Yine NRW’de birkaç gün içinde üç ticari taksi şoförünün de soyulduğu öğrenildi. Başkent Berlin’de ise geçtiğimiz hafta bir süper market üç silahlı kişi tarafından soyulmuştu. Yine Berlin’de bir sigara toptancısı dört soyguncunun hedefi olmuştu.

Emniyet yetkilileri, Baden-Württemberg Eyaleti’nde de çok sayıda sigara otomatiğinin patlatılarak soyulduğunu belirttiler. Yetkililer ayrıca aynı şekilde bu eyalette de son günlerde fırın, benzinlik ve büfelere yönelik artan soygun vakalarında nakit paranın yanında sigara çalınmasına dikkat çekiyorlar. Almanya’nın bir başka büyük kenti Hamburg’da ise kuyumcu ve değerli eşya satan dükkanların soygun korkusundan dolayı vitrinlerini boşalttıkları öğrenildi.

HIRSIZLAR DA ARTIK ‘EVDEN ÇALIŞIYORLAR’

Alman güvenlik birimleri soygun ve hırsızlık olaylarının şekil değiştirerek artmasının tesadüf olmadığına dikkat çekerek, bu durumun Koronavirisü salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü gelişmelerle bağlantılı olabileceğini belirtiliyorlar.

Hessen Eyaleti Emniyet Müdürlüğü’nün sözcüsü Virginie Wegner ise nakit para ve sigaranın yanında hastane ile muayenelerden çok sayıda tıbbı malzemenin çalındığını açıkladı. Bild gazetesine bilgi veren Wegner hırsızların da artık yoğun şekilde evden çalıştığına dikkat çekerek, telefon ve internet yoluyla artan soygun olaylarına dikkat çekti.

Banka şubelerinin kapalı olmasından dolayı telefon ve internet üzerinden bankacılık işlemlerinin arttığını belirterek, vatandaşların bu işlemleri yaparken dikkatli olmaları istendi. Soyguncuların kapalı olan şubelerden müşterilerin banka hesap bilgilerini çalışmış olma ihtimaline dikkat çekiliyor.

Suç şebekelerinin bir başka aktüel yöntemi ise koranavirüsü salgınını kullanmaları. Salgına yakalanan kişilerin bilgilerine ulaşan hırsızların hasta için yakınlarından ilaç ve tedavi için para isteyebileceği ya da kendilerini sağlık birimlerinin elamanı gibi tanıtarak kurban olarak seçtikleri kişilerin evlerine girebileceği belirtiliyor.