Onlarca kuruluştan Yemen'de insani kriz uyarısı

BM’nin ‘en büyük insani kriz’ olarak ilan ettiği Yemen için çağrı yapan onlarca yardım kuruluşu, milyonların kurtarılması için çatışmaların durdurulmasını istedi.

Yemen’de 2015 yılından bu yana bölge devletlerinin de dahil olduğu iç savaş nedeniyle en az 14 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Care International, Oxfam, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Action Contre la Faim, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ile Yemenli birçok derneğin de aralarında olduğu 35 sivil toplum kuruluşu, ortak açıklama yaptı.

28 milyon nüfuslu ülkede en az 14 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanan açıklamada, çatışmaların acilen durdurulması istendi.

“Her zamankinden çok daha acil harekete geçilmeye ihtiyaç var” denilen ortak açıklamada, Yemen halkının 4 yıldır süren çatışmalar nedeniyle artık tahammülünün kalmadığının altı çizildi.

SİLAH SATIŞLARININ GETİRDİĞİ SORUMLULUK HATIRLATILDI

Bölge ve dünya hükümetlerine de çağrı yapılan açıklamada, Yemen’de kullanılması olası her türlü silah satışının sonlandırılması istendi.

Açıklamada, Yemen’de Abd Rabdo Mansur Hadi’ye bağlı hükümet güçlerine destek veren Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışlarında sorumlu davranılması talep edildi.

Sivil toplum örgütleri, bu tür satışların bu ülkelerin uluslararası insani hukuka uyulması şartına bağlı olması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca her türlü sivil katliamı ile uluslararası insani hukuk ihlalinin kesin bir biçimde mahkum edilmesi gerektiği kaydedildi.

Yemen’de yaşanan krizin doğal bir afetin sonucu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, savaşın taraflarınca gıda, yakıt, tıbbi malzeme ve her türlü yardıma getirilen kısıtlamaların krizin nedeni olduğu ifade edildi.

Yemen’de 2015 yılından bu yana devam eden iç savaşta 10 bini aşkın sivil yaşamını yitirirken, BM, ülkede ‘dünyanın en ağır insani krizinin’ yaşandığı uyarısında bulunmuştu.