Norveç NATO için askeri harcama hedefine bu yıl ulaşacak

Rusya ile komşu olan Norveç, NATO'nun askeri harcamalar için GSYİH'nin yüzde 2'si hedefine bu yıl, planlanandan iki yıl önce ulaşacağını açıkladı.

Başbakan Jonas Gahr Støre, muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından, başlangıçta 8 milyar euro civarında olması planlanan 2024 savunma bütçesinin, ilkbaharda sunulacak mali yasa tasarısında yukarı doğru ayarlanacağını söyledi.

İşçi Partili Başbakan kesin rakamlar vermedi ancak ülkesinin NATO'nun bu yıl üyeleri için belirlediği yurtiçi hasılanın en az yüzde 2’sini askeri harcamalara ayırma hedefini tutturacaklarına dair güvence verdi. 

Støre, "Rusya'nın bir NATO ülkesiyle askeri bir çatışmaya girmek gibi bir niyeti yok" dedi. 

Başbakan, "Ancak muhtemelen daha uzun bir süre daha tehlikeli ve öngörülemez bir komşu olan Rusya ile uğraşmak zorunda kalacağız" diye ekledi. 

1949'da NATO'nun kurucu üyelerinden biri olan İskandinav ülkesi, kuzeyde Rusya ile 198 km'lik bir kara sınırını paylaşıyor.

Støre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle birlikte parlamentoda azınlıkta olan Norveç hükümetinin de 5 Nisan'da 2025-2028 dönemini kapsayan bir savunma Beyaz Kitabı sunacağını söyledi. 

"Norveç kimseyi tehdit etmiyor" diye vurgulayan Başbakan, "Bu çatışmayı kışkırtmak için bir plan değil, çatışmayı önlemek için bir plandır” iddiasında bulundu. 

Bu açıklamalar, İsveç birlikleri de dahil olmak üzere yaklaşık 20 bin askerin katıldığı bir NATO tatbikatının Kuzey Avrupa'da düzenlendiği bir döneme geldi. 

Çarşamba günü Danimarka önümüzdeki beş yıl içinde askeri harcamalarında 5 milyar eurodan fazla bir artış yapacağını, zorunlu askerlik süresini uzatacağını ve Ukrayna'ya ek destek vereceğini açıklamıştı.