Nobel Fizik Ödülü, lazer fiziğine verildi

Nobel Fizik Ödülü bu yıl bir Amerikalı, bir Fransız ve bir Kanadalı fizikçiye, lazer fiziği çalışmalarından dolayı verildi.

2018 Nobel Fizik Ödülünün bir yarısı Amerikalı Arthur Ashkin, diğer yarısı ise Fransız Gérard Mourou ve Kanadalı Donna Strickland’a, lazer ve optik üzerine yaptıkları çalışmalarından dolayı verildi.

İsveç’teki Kraliyet Bilimler Akademisi, “Bu yıl onure edilen buluşlar lazer fiziğinde devrim yarattı” dedi.

Açıklamada ileri düzeyde geliştirilen enstrümanların araştırmada keşfedilmemiş alanlara kapı açtığı belirtilirken, sanayi ve sağlık alanında da çok sayıda uygulamaya yol verdiği kaydedildi.

1922 New York doğumlu Arthur Ashkin, “optik cımbızlar ve biyolojik sistemlere uygulanışı” nedeniyle ödüllendirildi. Optik cımbızlar, bir lazer demeti yardımıyla moleküller gibi küçük boyutlu objeleri yakalamaya yarıyor.

İsveç akademisi, bu enstrüman sayesinde Ashkin’in bilim kurgunun eski bir hayalini gerçekleştirdiğini belirterek, bunu şöyle özetledi: “Işığın baskısıyla fiziki nesneleri hareket ettirmek”

Amerikalı araştırmacı 1987 yılında, optik cımbızlar kullanarak zarar vermeden bakterileri yakalamayı başarmıştı.

Gérard Mourou ve Donna Strickland “yüksek yoğunluktaki ultra kısa optik darbe metodolojisindeki buluşlarıyla” Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Kanadalı Strickland, Nobel Fizik Ödülü tarihinde, bu ödüle layık görülen üçüncü kadın oldu. Strickland’dan önce Fransız Marie Curie 1903 yılında, Alman kökenli Amerika vatandaşı Maria Goeppert-Mayer ise 1963 yılında fizik ödülünü elde etmişti.