Nikaragua’da sular durulmuyor

Nikaragua’da binlerce kişi ülke genelinde sokaklara çıkarak Cumhurbaşkanı Daniel Ortega’nın istifa etmesini istedi. Eylemciler, protesto gösterileri sırasında öldürülen 20 çocuk için adalet istedi.

Cumartesi günü başkent Managua ile ülke genelinde binlerce kişi eylemlere katıldı. Managua’nın güney batısındaki bir özel mülkün yakınından geçerken silahlı kişiler eylemcilerin üzerine ateş açtı, en az 6 kişi yaralandı.

“Çiçekler Yürüyüşü” adı verilen bu eylem 30 Mayıs Annelerle Dayanışma Bayramı vesilesiyle yapılan büyük yürüyüşten bu yana ilk kitlesel eylem oldu. 30 Mayıs’taki eylemler sırasında 18 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkenin kuzeyindeki Leon kenti ile güneyindeki Masaya kentinde de Adalet ve Demokrasi İçin Yurttaş İttifakı’nın çağrısı ile halk sokaklara çıktı. Bu ittifakta öğrenciler, şirket yöneticiler ve sivil toplum temsilcileri yer alıyor.

Nikaragua’da 18 Nisan’dan bu yana protesto dalgası var. Onlarca yıldır ilk kez bu boyutlarda eylemler yapılıyor. Protestocuları, iktidarı gasp etmek ve özgürlükleri budamakla suçladıkları Cumhurbaşkanı Daniel Ortega ve Cumhurbaşkanı yardımcısı olan eşi Rosario Murillo’nun istifasını istiyor.

Paramiliter milisler ile Ortega muhalifleri arasındaki çatışmalarla birlikte ülke giderek daha derin bir şiddet sarmalına giriyor. Eski bir

Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da 2007 yılından bu yana iktidarda olan Daniel Ortega’nın sosyal güvenlik sistemindeki açıkları kapatmak için emekli maaşlarında kesinti içeren reformlarına karşı gösteriler başlamıştı. Eski bir solcu gerilla olan Ortega, 1979’da Anastasio Somoza diktatörlüğünü yıkmıştı. Bugün 72 yaşında olan Ortega 1979 ile 1990 arasında iktidarda kaldıktan sonra 2007’de yeniden ülkenin başına geçti.

Protesto eylemleri sırasında biri beş aylık bebek olmak üzere çok sayıda çocuğun hayatını kaybetmesi, şok etkisi yarattı. Beş aylık bebek evinde çıkan yangında, bir yaşındaki bir çocuk ise başkentte başına isabet eden bir kurşunla hayatını kaybetmişti. Nisan ayından bu yana 20 kadarı çocuk olmak üzere 220 kişi eylemler sırasında hayatını kaybetti.