Nikaragua’da gösterilere sert müdahale

Hükümet karşıtı gösterilerin devam ettiği Nikaragua’da güvenlik güçleriyle göstericiler arasında sert çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Sosyalist Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın sosyal haklarda yapmak istediği ‘reformlar’ nedeniyle Nisan ayında başlayan gösterilerde şimdiye kadar en az 139 kişi hayatını kaybetti.

Mayıs ayında Katolik Kilisesi’nin arabuluculuğuyla düzenlenen ancak başarısız olan müzakerelerden sonra tekrar başlayan gösterilere polis ve hükümet yanlısı milislerce sert müdahale edildiği bildiriliyor. Başkent Managua’nın doğusunda ülke ekonomisi için hayati önemdeki yollarda kurulan kurulan barikatlara yönelik müdahalede sert çatışmalar yaşandığı öğrenildi.

Özellikle başkentte silah seslerinin yükseldiği ve göstericilerin polislere taş ve el yapımı havanlarla karşılık verdiği bilgisi verildi.

Başkentin 7 ayrı noktasındaki gösterilerin yanı sıra Sébaco, Las Maderas ve diğer birçok şehirde de eylemler devam ediyor. Bu kentlerdeki barikatların polis ve hükümet yanlısı milislerce kaldırıldığı savunuluyor.

Ülkenin kuzeyindeki bir polis karakoluna yönelik saldırıda ise ikisi polis üç kişinin hayatını kaybettiği de verilen bilgiler arasında. Ancak bu olayın gösterilerle bağı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

1979’da ülkedeki sağcı diktatörlüğü yıkan Sandinist devrimin öncüsü olan Daniel Ortega, 1990 yılında ayrıldığı devlet başkanlığı görevine 2007 yılında tekrar seçilmişti. Ancak Ortega’nın Nisan ayında emekliler başta olmak üzere birçok kesimin haklarını kısıtlayacak reform çalışmaları kanlı protesto gösterilerinin başlamasına yol açmıştı. Her ne kadar reform tasarıları sonradan geri çekilse de, Ortega’ya karşı gösteriler devam ediyor.