Nijerya’da bir okulda 280’i aşkın öğrenci kaçırıldı

Nijerya'nın kuzeybatısındaki bir okula düzenlenen silahlı saldırı sonucu en az 280 öğrencinin kaçırıldığı bildirildi.

AFRİKA

Afrika'nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Nijerya'da fidye için toplu kaçırma olayları büyük bir sorun oluştururken, yetkililer ciddi bir önlem geliştirmiyor.

Kaduna Eyaletindeki yerel yetkililer perşembe günü Kuriga okulundaki kaçırma olayını doğruladı.

Chikun bölgesindeki GSS Kuriga okulundaki öğretmenlerden biri olan Sani Abdullahi'ye göre, silahlı kişiler havaya ateş açarken okul personeli birçok öğrenciyle birlikte kaçmayı başardı.

Öğretmen, perşembe akşamı yerel yetkililere yaptığı açıklamada "Kaçırılan çocukların gerçek sayısını belirlemeye çalışıyoruz" dedi.

Aynı kaynak, "Kuriga ortaokulunda 187 çocuk kayıp, ilkokulda ise 125 çocuk kayıptı ancak 25'i geri döndü" dedi.

Sani Abdullahi, "280'den fazla çocuk kaçırıldı. İlk başta 200 olduğunu düşündük, ancak dikkatli bir sayımdan sonra 280'den fazla kaçırılan çocuk olduğunu tespit ettik" diye ekledi.

Yerel yetkililer ve polis ise henüz herhangi bir rakam vermedi. Kaduna Eyaleti Valisi Uba Sani olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada "Şu an için kaçırılan çocuk ya da öğrenci sayısını bilmiyoruz" dedi.

Son yıllarda suç çeteleri, özellikle Nijerya'nın kuzeybatı eyaletlerinin kırsal kesimlerindeki okullara defalarca saldırdı.

Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu 2023'te iktidara gelirken cihatçı gruplar, kuzeydoğudaki çeteler ve orta eyaletlerde patlak veren toplumlar arası şiddetten kaynaklanan güvensizlikle mücadele etme sözü vermişti.

100’Ü AŞKIN KADIN KAYIP

Resmi kaynakların perşembe günü yaptığı açıklamaya göre ayrıca Nijerya'nın kuzeydoğusunda 100'den fazla kadın kayboldu.  Bölgede kurulan DAİŞ karşıtı milis liderleri, Borno Eyaletindeki bu saldırının arkasında DAİŞ’e bağlı Batı Afrika İslam Devleti'nin (ISWAP) olduğunu iddia ediyor.  Bu şiddet olayları 2009'dan bu yana 40.000'den fazla insanın ölümüne ve iki milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.