Netanyahu’nun Avrupa’da İran’a karşı ‘ortak cephe’ arayışı

İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini yükselteceğini açıklaması ardından İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Avrupa ülkelerinde Tahran’a karşı ‘ortak cephe’ oluşturma görüşmeleri de devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 Nükleer Anlaşması’nı yetersiz bularak geri çekilmesi ardından İran’ın nükleer programlarına yeniden dönüş yaptığı duyurulmuştu. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi’nin yaptığı İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini yükseltecek planı hayata geçirdikleri konusundaki açıklaması dikkat çekmişti.

Salihi, Birleşmiş Milletler  (BM) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı bilgilendirdiklerini söylerken, ‘belirli faaliyetlerin’ başlatıldığını kaydetmişti.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre Salihi, “Eğer şartlar oluşursa yarın gece Natanz’da yeni santrifüjlerin üretim merkezinin açılışını ilan edebiliriz” demişti.

NETANYAHU ‘İRAN’A KARŞI ORTAK CEPHE’ ARAYIŞINDA

Öte yandan İran’a karşı söylemlerini her geçen gün sertleştiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Avrupa ülkelerindeki ‘ortak cephe’ arayışları sürüyor.

Dün başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Netanyahu, bugün de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Netanyahu, Paris’te de İran’ın nükleer ve balistik füze programlarının İsrail’in varlığına tehdit oluşturduğunu savunurken, Tahran’a karşı ortak tavır alınması çağrısı yaptı.

Netanyahu, yarın ise Britanya’nın başkenti Londra’da benzer arayışlarını sürdürecek.

Merkel’den sonra Macron’un da İran’ın bölgede Yemen, Suriye, Irak ve Lübnan üzerinden etkinliğini arttırmasına karşı oldukları biliniyor. Ancak her iki ülkenin yöneticileri, İran’la 2015 yılında imzalanan anlaşmanın korunmasından yana tavırlarını sürdürüyorlar.

Ayrıca Almanya ve Fransa’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkeleri ile Çin ve Rusya’nın İran’a karşı Netanyahu ve Donald Trump eksenli sertlik yanlısı politikayı dizginlemek istedikleri anlaşılıyor.