NATO üyelerinin askeri harcamaları artmaya devam ediyor

NATO’nun Avrupa’daki üyeleri ile Kanada’nın askeri harcamaları bu yıl da yoğun bir biçimde artarken, ülkelerin üçte birinin askeri harcamaları milli gelirlerinin yüzde 2’sini aşmış durumda.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yaptığı açıklamaya göre, Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın askeri harcamaları 2020’de bir önceki yıla oranla yüzde 4,3 oranında artış gösterdi.

Askeri harcamaların son 6 yıldır düzenli olarak arttığını belirten Stoltenberg, harcamalardaki artışın devamından yana olduklarını vurguladı.

EN YÜKSEK HARCAMALAR ABD’DEN

Askeri harcamalarda milli gelirine oranla en yüksek düzeydeki ülke ise, açık ara ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu. NATO verilerine göre ABD, 2019-2020 yıllarında milli gelirinin yüzde 3,87 oranındaki oranla askeri harcamalarda ilk sırada yer alıyor.

NATO’nun en az 10 üyesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın da sık sık dile getirdiği milli gelirin yüzde 2’sinin üzerinde askeri harcama yapma talebini yerine getirdi. Geçtiğimiz yıl sadece ABD, Yunanistan ve Büyük Britanya yüzde 2 düzeyini aşmıştı. 2020’de ise Yunanistan milli gelirinin yüzde 2,58’sine denk gelen askeri harcamalarıyla ABD’yi takip etmeye devam etti.

Büyük Britanya yüzde 2,43, Polonya yüzde 2,3 ve Fransa yüzde 2,11’lik askeri harcamalarıyla yüzde 2 düzeyini aşan diğer ülkeler oldu.

Ancak Trump’ın sık sık askeri harcamalarını arttırma baskısı yaptığı Almanya yüzde 1,57 oranıyla geride kalıyor. Geçen yıla oranla artış gösterse de Kanada, milli gelirinin yüzde 1,45’ini askeri harcamalara ayırdı.

ÜLKELERİN KATKILARI TARTIŞILACAK

NATO ülkelerinin bugün ve yarın telekonferans yöntemiyle yapacakları Savunma Bakanları Zirvesi’nde de askeri harcamalar ile birliğe katkı düzeyleri ele alınacak. Zirvede NATO misyonlarına katılım ile askeri destek düzeylerinin ‘adil dağılımının’ tartışılacağı da Jens Stoltenberg’in verdiği bilgiler arasında.