NASA ISS’ye Rusya’dan bağımsız astronot gönderecek

NASA, 2019'da Rusya'dan bağımsız olarak uzaya astronot göndermek için çalışmalarına devam ederken, önümüzdeki yıl 9 astronotun Boeing ve SpaceX şirketleri tarafından uzaya gönderileceği duyuruldu.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, bundan sonra uzaya astronotların ‘Amerikan imkanlarıyla’ gönderilmesine dair alınan karar hatırlatıldı. 2011 yılından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) astronotların Rus füzeleriyle gönderildiği kaydedilen açıklamada, 2014 yılında Boeing ve SpaceX adlı şirketlerin yeni füze lansmanı sistemleri için görevlendirildiği belirtildi.

NASA açıklamasında, SpaceX ve Boeing tarafından hazırlanan uzay gemilerinin 2019 yılında 9 astronotu uzaya götüreceği de eklendi.

SpaceX şirketine ait Crew Dragon ve Boeing’e ait CST-100 Starliner uzay gemilerinin her biri yedi kişiye kadar mürettebat taşıyabiliyor. Ancak NASA tarafından her bir gemi için 4 astronot seçilirken, ilk uçuşta Boeing şirketinden bir görevlinin de ekibe dahil edilmesi planlanıyor.

SpaceX tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, uzaya yolcusuz bir gösteri uçuşunun Kasım ayında yapılacağı duyurulmuştu.