Musul camisinin yeniden inşası için ilk taş konuldu

DAİŞ çeteleri ile yaşanan çatışmalar sırasında yıkılan Musul’un sembollerinden El Nuri camisi yeniden inşa ediliyor. İlk taşlar konuldu.

12’inci yüzyılda inşa edilen cami ve minaresi, Haziran 2017’de yıkılmıştı. Irak ordusu DAİŞ çetelerinin eski kentin bu tarihi miraslarına patlayıcı yerleştirerek imha ettiğini bildirmişti.

Daha önce de Suriye ve Irak’ta çok sayıda tarihi mekanı yıkan DAİŞ çeteleri ise suçlamayı reddederek, uluslararası koalisyonun hava saldırısında caminin yıkıldığını öne sürmüşlerdi.

DAİŞ çetelerinin şefi Ebu Bekir El Bagdadi, Musul’un 2014 yılında Musul’un işgalinden sonra El Nuri camisinde halifeliğini ilan etmişti. Üç yıl boyunca DAİŞ çetelerinin işgalinde kalan Musul, şiddetli çatışmaların ardından Temmuz 2017’de hükümet güçlerinin kontrolüne geçti.

Pazar günü onlarca siyasi ve dini sorumlu ile BM ve Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, cami inşaatının yapıldığı alanda toplanarak, ilk taşın konulmasına şahit oldular. İlk taş, Sünni dini sorumlu Ebu Bekir Kenaan tarafından konuldu.

Taşın üzerinde şu yazı dikkat çekti: “Bu taş, El Hadba minaresi ve Büyük El Nuri Camisi’nin yeniden inşası ve restorasyonu için 16 Aralık 2018’de konuldu.”