Muhafazakarlar Tahran Belediyesini kaybetti

İran'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte yapılan belediye seçimlerinde muhafazakarlar 14 yıldır yönettikleri Tahran Belediyesini kaybetti.

Eski Cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani’nin oğlu Muhsin Haşemi Rafsancani’nin listesi, Tahran Belediye Meclisi’nin 21 sandalyesinin tümünü aldı. Bu belediye 14 yıldır “muhafazakarlar”ın elindeydi, 19 Mayıs seçimleriyle birlikte “reformcu” olarak sınıflandırılan kesime geçti.

Muhafazakarların Belediye Meclisi’nden elenmesi, mevcut belediye başkanı Muhammed Bager Galibaf için ağır bir yenilgi oldu. Galibaf, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de aday olmuştu ancak, din adamı İbrahim Reisi lehine adaylığını çekmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, yüzde 57’lik geniş oy çoğunluğu ile Hasan Ruhani kazanmıştı. Rakibi Reisi’nin oyları yüzde 38’de kalmıştı.

Tahran Belediyesi, 2003 ile 2005 arasında eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad tarafından yönetildi. Ahmedinecad’dan sonra Galibaf seçilerek, 14 yıl boyunca belediyenin başında kaldı.

“Reformcu” olarak adlandırılan cephe, 1999 ile 2003 arasında Tahran’ın ilk Belediye Meclisi’ni oluşturmuşlardı.  Daha önceleri, Belediye Başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından atanıyordu.