Mülteci krizi: Almanların çoğunluğu sınırdışılar artsın istiyor

Almanya’da son günlerde hükümet ortağı Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU arasındaki mülteci politikası anlaşmazlığı tartışılırken, halkın büyük çoğunluğunun daha fazla ‘sınırdışından’ yana olduğu belirtiliyor.

ARD televizyonundaki Deutschlandtrend adlı ankete katılanların yüzde 86’sı iltica davaları olumsuz sonuçlanan yabancıların sınırdışılarının hızlandırılmasını istiyor.

Başbakan Angela Merkel ile CSU lideri olan İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasındaki anlaşmazlıkların gündemde olduğu hafta başında yapılan ankete göre, Almanların yüzde 62’si ülke sınırlarından kimliksiz olarak giriş yapmak isteyen yabancıların girişlerinin engellenmesinden yana. Katı tutumuyla bilinen İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in bu konuda Merkel’i zorladığı bilinirken, Merkel ise bu konuda Avrupa Birliği (AB) düzeyinde çözüm bulunmasından yana olduğunu duyurmuştu.

KOALİSYONU BOZACAK DÜZEYDE ANLAŞMAZLIK

Horst Seehofer’in İçişleri Bakanı olarak sınırdan geri çevirmeler konusunda bakanlık kararnamesi yoluna başvurup başvurmayacağı ise partisi CSU’nun Pazartesi günü yapılacak toplantısında kararlaştırılacak. Seehofer’in bakanlık kararnamesi yoluna gitmesi halinde Başbakan Angela Merkel tarafından görevden alınması ve hatta CDU ile CSU’nun Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kurduğu koalisyon hükümetinin düşmesi dahi gündeme gelecek.

Mültecilere yönelik politikanın sertleştirilmesine dönük tartışmaların hükümeti yıkma düzeyine ulaştığı Almanya’da son olarak dün, aile birleşimine izin veren ancak zorlaştıran yasa kabul edilmişti. Federal Meclis’te (Bundestag) kabul edilen yasayla Ağustos’tan itibaren her ay sadece birinci dereceden bin kadar aile üyelerinin ülkeye getirilmesine izin verilecek.

Oysa mülteci krizinin patlak verdiği 2015 yılından bu yana Almanya’ya 1 milyonun üzerinde ilticacı giriş yapmıştı. Yüz binlerce kişinin mülteci statüsü almasına rağmen aile birleşimine getirilen kota nedeniyle muhalefetteki tüm parti grupları ile aşırı sağcılar hayır oyu kullanmıştı.