Mezarda emeklilikle Putin’e olan ‘güven’ dibe vurdu

2000 yılından bu yana Rusya’yı yöneten Vladimir Putin’in ‘popülaritesi’, on milyonlarca bireyi ilgilendiren emeklilik yasası nedeniyle hiç olmadığı kadar düşmüş durumda.

Levada adlı kuruluş tarafından Eylül ayında yapılan bir ankete göre, Vladimir Putin’in geçtiğimiz hafta onaylayarak yürürlüğe koyduğu emeklilik yasası nedeniyle halk nezdindeki itibarı giderek zayıflıyor.

Ankete göre Putin’e güven oranı yüzde 39’a kadar gerilerken, Haziran ayına oranla 9 puanlık bir düşüş söz konusu. Putin’in halk nezdindeki güvenilirliği en son 2014 yılında yüzde 36’ya kadar gerilemiş, Ukrayna’ya bağlı Kırım’ın ilhak edilmesiyle bu oran yüzde 50’nin üzerine çıkmıştı.

Levada anketinde, Putin’in kabinesinde yer alan diğer önemli iki bakanın da güven kaybı yaşadığı görülüyor. Savunma Bakanı Sergey Şoygun’a güven oranı 4 puan düşüşle yüzde 15 olurken, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yüzde 14’ten yüzde 10’a kadar geriledi.

Rusya’da en son 1920’li yılların sonlarına doğru emeklilik yaşı yükseltilmişti. Ancak yoğun tepki çeken son yasayla emeklilik yaşı kadınlar için 55’ten 60’a, erkekler için ise 60’tan 65’e çıkarılmıştı.

Yeni emeklilik yasasına karşı ‘mezarda emeklilik’ tepkisi gelmişti. Zira Rusya’da ortalama yaşam beklentisi erkeklerde sadece 66 iken, kadınlarda ise 77 yaşı buluyor. Bu ise, mevcut durumda milyonlarca kişinin emekli olamadan öleceği anlamına geliyor.