Merkel olaylı kent Chemnitz’e gitmek istiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel geçtiğimiz hafta ırkçı saldırı ve gösterilerin yaşandığı Chemnitz kentine gitmeyi planlıyor.

Ülkenin doğusunda yer alan Chemnitz kentinde bir Alman'ın öldürülmesinin ardından patlak veren ırkçı gösteriler ve saldırılar Almanya’yı sarsmıştı. 35 yaşındaki Alman’ı bıçakladıkları belirtilen Suriye ve Irak vatandaşı iki mültecinin gözaltına alınmasına rağmen Neonazi gruplar “yabancı avına” çıkmış, kitlesel gösterilerde ise Hitler selamı vermişlerdi.

Olayların ardından Hıristiyan demokrat politikacı Başbakan Angela Merkel’in Chemnitz Belediye Başkanı Barbara Ludwig’i telefonla arayarak kente gelmek istediğini söyledi. Merkel’in ziyaret tarihi henüz açıklanmış değil.

Ancak 2015 yılında Balkan ülkeleri de mahsur kalan mültecilere kapıları açtığı için sağcı ve ırkçı kesimlerin hedefi olan Merkel’in Chemnitzlilerle “vatandaşlarla diyalog” toplantılarını gerçekleştirmek istediği belirtiliyor.

Merkel’in ülkenin doğusuna yaptığı ziyaretlerde sürekli ırkçı gruplar ile aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif’in (AfD) protestoları yaşanıyor. Son olarak Merkel, geçtiğimiz Ağustos ayında Dresden kentine yaptığı ziyarette de kitlesel protesto gösterileri düzenlenmişti.

Bu arada 26 Ağustos gecesi ırkçı gösterilerin başlamasına neden olan bıçaklı saldırıyla ilgili bir başka mülteci hakkında da arama kararı çıkartıldı. Olayla ilgili Irak vatandaşı Jussif A. ile Suriye vatandaşı Alaa S. o günden bu yana gözaltındalar.

Kamaralar önünde Hitler selamı veren iki Neonazi’ye hakkında Dresden savcılığının başlattığı soruşturma ise sürüyor. Her iki Alman’ın savcılığa verdiği sözlü ifadeden sonra şimdilik serbest bırakıldıkları belirtiliyor. Alman yasalarına göre Hitler selamını vereler hakkında ya para cezası ya da 3 yıla kadar hapis cezası olabiliyor.