Merkel’in partisinde TL krizi çatlağı

Dolar ve Euro karşısında eriyen Türk Lirası’nın kurtarılması için telefonla Erdoğan ile görüşerek işbirliği mesajları veren Alman başbakanı Merkel’e partisinin önemli isimlerinden Volker Kauder karşı çıktı.

Türkiye’de yönetimin tek adam rejimine dönüşmesinin bedeli olarak Türk Lirası’nın Dolar ve Euro değer kaybetmesinin ardından son günlerde özellikle Almanya’nın “Türk ekonomisini kurtarıcısı rolüne” soyunması dikkat çekti. ABD yönetimiyle kriz yaşayan Erdoğan rejimine destek mesajları yayınlayan Almanya Başbakanı Angale Merkel’in dünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü açıklanmıştı.

Türk basınında yer alan haberlere göre Merkel “Türk ekonomisinin güçlü olması Almanya için de güçlü” ifadesini kullanarak daha fazla işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Erdoğan ve Merkel’in ayrıca ekonomik işbirliğinin karşılıklı üst düzey ziyaretlerle güçlendirilmesi konusunda görüş birliğine vardığı iddia edildi.

Her iki liderin Erdoğan iktidarının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Almanya’nın Maliye ve Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ile bir araya gelmesi konusunda da anlaştığı basında yer alan bilgiler arasında. Bakanların görüşme tarihi açıklanmazken, 28 Eylül’de Berlin’de devlet töreniyle karşılanacak Erdoğan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Merkel ile görüşecek.

MERKEL’İN PARTİSİNDEN İTİRAZLAR YÜKSELDİ

Ancak muhafazakar lider Merkel’in Türk Lirası’nın tarihi kriz günlerinde Erdoğan rejimine destek mesajları vermesi partisinde rahatsızlığa yol açtı. Hıristiyan birlik partileri (CDU/CSU)’nun Grup Başkanı Volker Kauder Türkiye’deki krizin Almanya’yı ilgilenmediğini belirterek şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasetini değiştirmediği sürece bu mevzu bizi ilgilendirmemeli.”

“Rhein-Neckar-Zeitung” gazetesinin bugün yayınlanan sayısında konuşan Kauder Türkiye’deki krizin ülkeyi yönetenlerin siyaseti sonucu ortaya çıktığına dikkat çekerek, başbakan Merkel’in “Türkiye’nin yanındayız” mesajlarının aksine “Aynı şekilde ABD ile yaşanan ticaret krizinin de siyasi nedenleri var” ifadesini kullandı.

Türk hükümetinin yürüttüğü siyaset yüzünden her geçen gün sorunların daha da ağırlaştığını savunan Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nin önemli isimlerinden Kauder “Avrupa Birliği’nin de bu şartlar altında Türkiye’ye yardım edeceğini düşünmüyorum. Çünkü Türkiye AB üyesi değil” dedi.