Merkel için zor günler!

Almanya Başbakanı Merkel’in hem koalisyon ortağı hem de Avrupalı ülkelerle yaşadığı mülteci krizi çıkmaza girdi. Merkel ile İçişleri Bakanı Seehofer arasında soğuk rüzgarlar eserken, Macaristan ve Çekya Berlin'İn yeni mülteci planına karşı savaş açtı.

Bayern Eyaleti’nin partisi olarak bilinen Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun lideri olan Horst Seehofer, ülkenin önde gelen muhafazakar politikacılarından biri. Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun kardeş partisi olan CSU, iltica yasalarında reformlar yapılarak ülkeye yeni mültecilerin alınmaması için ortağına bir süredir baskı yapıyor.

CSU’nun amacı ise sağ popülist siyasete oynayarak Ekim ayında Bayern’de yapılacak seçimleri yeniden kazanmak. Merkel’in geçtiğimiz Mart ayında işbaşı yapan yeni kabinesinde İçişleri Bakanı olan Seehofer ise “İltica yasalarında reform yapalım” görüşünü ısrarla sürdürüyor. Merkel’in Seehofer’den istediği iki haftalık süre bitir bitmez her iki Alman politikacı arasındaki gerginlik yeniden alevlendi.

Seehofer bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkesinde kayıtlı bulunan ilticacılara kapıların kapanmasını, sınırdışı edildikten sonra geri dönen veya belgesi bulunmayan mülteci adayların ülkeye alınmamasını istiyor. Merkel bir süredir Avrupa ülkelerini bu plan konusunda ikna etmeye çalışıyordu. İktidarda dördüncü dönemini geçiren Merkel’in gayesi ise zar zor kurulan hükümetin dağılmaması ve ülkenin erken seçime gitmemesi.

MERKEL ‘İKNA ETTİM’ DEDİ, ÜLKELER YALANLADI!

Başbakan Merkel federal hükümetin ortakları olan CSU ve SPD’nin liderlerine gönderdiği mektupta Almanya'ya girmeye çalışan mültecilerin ilk kayıt altına alındıkları ülkeye hızla gönderilmesine ilişkin 14 ülkeyle anlaştığını bildirdi.

Şimdiye kadar Almanya’nın sadece Yunanistan ve İspanya ile geri kabul anlaşması bulunurken Merkel Macaristan, Polonya, Çekya, Belçika, Fransa, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İsveç gibi ülkeleri de ikna ettiğini ifade etti.

Ancak Merkel’e jet hızıyla Çekya ve Macaristan’dan yalanlama geldi. Çekya Başbakanı Andrej Babis Merkel’in iddiası için “saçma sapan” ifadesini kullanırken hükümeti adına şu açıklamayı yaptı: “Şu anda böyle bir anlaşmayı Almanya ile imzalamam mümkün değil.” Macaristan Başbakanı Viktor Orban da sözü edilen anlaşmaya imza atmadıklarını bildirdi.

SEEHOFER-MERKEL GERGİNLİĞİNDE YENİ PERDE!

İki ülkenin anlaşmayı yalanlamasından hemen sonra İçişleri Bakanı Seehofer soluğu başbakanlıkta aldı. Cumartesi akşamı Merkel’le iki saat görüşen Seehofer, hiçbir açıklama yapmadan başbakanlık binasından ayrıldı. Ancak her iki politikacının birbirine mesafeli durduklarına dair fotoğraflar hemen yaygın Alman basınına düştü.

‘Kardeş partiler’ CSU ve CSU’nun yönetimleri yeni durumu görüşmek üzere bu Pazar günü ayrı ayrı toplanacak. CSU yönetimi Münih’te, CDU Berlin’de bir araya gelecek. Her iki partinin masasında duran en kötü senaryosu ise 70 yıldan bu yana ortaklaşa kurulan Federal Meclis grubunu dağıtmak. Bir başka deyişle CSU’nun yollarını CDU’dan ayırması.

Şu anda kaydı hem bir başka ülkede ve hem de Almanya’da kaydı bulunan mültecilerden sadece yüzde 15’i sınır dışı edilmiş durumda. Şayet Merkel’in sözüne ettiği gibi diğer Avrupa ülkeleri ikna olduysa, bu sayının önümüzdeki günlerde gözle görülür şekilde yükselmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Brüksel'de AB liderleri tarafından kabul edilen anlaşma ile sığınma başvurusu yapanların bir merkezde toplanması. Mülteci kuruluşlar Avrupa’da yeni “toplama kampları” anlamına gelen bu plana sert şekilde karşı çıkıyorlar.