Menchester saldırısı: Saldırganın kimliği belirlendi

İngiltere'nin Manchester kentinde bir konser salonunda düzenlenen saldırının bir intihar eylemi olduğunu bildirildi.

Polis tarafından yapılan incelemenin ilk sonuçlarına göre, Menchester Arena’da gerçekleştirilen saldırı, üzerinde bomba taşıyan bir kişi tarafından düzenlendi. Saldırıda en az 22 kişi hayatını kaybetti, 60 dolayında kişi yaralandı.

BAŞBAKAN: SALDIRGANIN KİMLİĞİ BİLİNİYOR

Manchester polis şefi Ian Hopkins, saldırgan için “üzerinde bomba taşıyordu ve patlamada öldü” dedi. Hopkins, saldırganın “tek hareket ettiğini” belirtirken, bunun bir ağın parçası olup olmadığına dair soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Öğle saatlerinde doğru bir açıklama yapan Başbakan Theresa May, “Saldırganın kimliğini tespit ettiğimizi düşünüyorum” dedi.  Başbakan, soruşturmanın devam ettiğini, bu nedenle saldırganın kimliğinin şu aşamada açıklanmayacağını belirtti.

Gün içinde yeni bir açıklama yapan Mancheseter polisi, saldırıyla ilgili 23 yaşındaki bir kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE PANİK

Bu arada kentteki alarm düzeyi devam ediyor.  Arndale alışveriş merkezinin de tahliye edildiği bildirildi. İnsanlar panik halinde alışveriş merkezinden kaçarken görüldü. 

Saldırı ardından tüm siyasi partiler, 8 Haziran genel seçimleri kapsamında Salı günü yapacakları kampanya çalışmalarını durdurdu.

2005’TEN BERİ YAŞANAN SALDIRILAR

İngiltere 2005 yılından beri saldırıların hedefi oluyor. Bu son saldırı, 2005’te Londra metrosunu hedef alan saldırılardan bu yana en kanlısı oldu.

22 Mart 2017’te Westminster köprüsünde kalabalığın arasına dalan bir saldırgan 5 kişiyi öldürdü. Aynı saldırgan parlamento önünde bir polisi bıçakla ağır yaraladı. İslam dinine geçen İngiliz vatandaşı Halid Masud, polis tarafından öldürüldü.

5 Aralık 2015’te Somali doğumlu Muhaydin Mir, Londra’nın doğusundaki Leytonstone metro istasyonunun girişinde bıçakla iki kişiyi yaraladı. Yetkililer  “terörist saldırı” dedi. Saldırgan ömür boyu hapse mahkum edildi.

22 Mayıs 2013’te Nijerya kökenli iki Londra sakini, otomobil ile 25 yaşındaki bir askere çarptıktan sonra bıçakla başını kesmeye çalıştı.  Saldırıya ilişkin yayınlanan bir videoda, saldırganlardan biri, İngiliz askerlerin öldürdüğü Müslümanların intikamını almak istediğini söyledi.

30 Haziran 2007’de gaz tüpü yüklü bir otomobil İskoçya’daki Glasgow havaalanı terminali girmeye çalıştı. Araç patlamadı.  Aracı süren bir Hindistanlı, yanarak ağır yaralandı. Bir ay sonra da öldü. Aracın yolcusu olan Iraklı bir doktor tutuklandı.  2008’de ömür boyu hapse mahkum edildi.

7 Temmuz 2005’te Londra’da metrosu ve bir otobüsünü hedef alan dört intihar saldırısında, 4’ü canlı bomba 56 kişi öldü, 700 kişi yaralandı. Saldırıyı El Kaideli olduklarını söyleyen bir grup üstlendi.