Meksika’da üç ayda 7.667 cinayet

Meksika’da yılın ilk çeyreğinde 7 bin 667 cinayet yaşandığı bildirildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gibi korkunç bir artış var.

Meksika’da yayınlanan resmi rakamlar cinayetlerin büyük bir artış yaşadığını gösteriyor. 2017 yılı zaten, son 20 yılın en kanlı yılı olmuştu. Geçen yıl ilk çeyrekte 6 bin 406 cinayet işlenmişti.

Bu yılın Ocak ayında 2 bin 549 cinayet, Şubat’ta 2 bin 389 cinayet ve Mat ayında 2 bin 729 cinayet işlendi. Cinayetlerin çoğu ateşli silahlarla gerçekleşti.

Şiddet artışı, uyuşturucu trafiğinde hücrelerin çoğaldığı bir ortamda yaşanırken, bu dönem içerisinde yakıt hırsızlığı, alıkoymalar, fidye ve diğer kriminal suçların artışının yaşandığı bir dönemi ifade ediyor.

Meksika’da geçen yılın tümünde 25 bin 339 cinayet işlenmişti. Bu rakam, ulusal düzeyde istatistiklerin yayınlanmaya başladığı 1997’den bu yana en yüksek rakamı ifade ediyordu.

Bu şiddet ortamında Meksikalılar 1 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Seçimlerde ayrıca Kongre üyeleri ile çok sayıda belediye ve eyalet meclisleri de yenilenecek.