'Medicane' fırtınası güney İtalya'yı iki gün daha vuracak

Güney İtalya’da sokakları sular altında bırakan ve iki kişinin ölümüne neden olan 'Medicane' fırtınası, bölgede tahribat yaratmaya devam ederken, iki gün daha yıkıcı yağmur ve ani sel bekleniyor.

Güney İtalya’da 'Medicane' fırtınası nedeniyle sokaklar sular altında kaldı, iki kişi de yaşamını yitirdi.

Sicilya Devlet Başkanı Nello Musumeci ölümleri doğruladı, Catania Belediye Başkanı sakinleri mümkünse evde kalmaya çağırdı.

Belediye başkanı Salvo Pogliese, Perşembe ve Cuma hava tahminlerinin "endişe verici" olduğu konusunda uyardı.

Hafta boyunca olumsuz hava koşullarından etkilenen Sicilya adası ve Catania kentinin bulunduğu bölgede alarm verildi.

Fırtına, küresel liderlerin G20 zirvesi için İtalya'nın başkenti Roma'da toplanmaya hazırlandığı sırada geldi.

Hemen ardından İskoçya'da kritik bir COP26 toplantısı yapılacak olan etkinlikte, iklim endişeleri gündemin üst sıralarında yer alıyor.

Akdeniz üzerinde oluşan kasırga benzeri bir fırtına sistemi olan medicane, yakındaki Catania kentindeki klimatolojik verilere göre, iki gün içinde Linguaglossa bölgesine bir yıllık yağmur yağdı.

Hafta sonuna kadar bölgede etkili olan fırtınanın devam etmesi bekleniyor. Katanya'da okulların ve zorunlu olmayan dükkan ve ofislerin Cuma gününe kadar kapalı kalması istenildi.

İçişleri Bakanlığı bugünkü basın açıklamasında, Catania'da son bir gün içinde 600'den fazla kurtarma operasyonu gerçekleştirildiğini söyledi.

Sivil Savunma Başkanı, hava durumu tahminlerine göre Perşembe’den Cuma’ya kadar ciddi bir kötüleşme beklendiğini, düzenlediği basın toplantısıyla bildirdi.

Medicanes fırtınası, yılda yaklaşık iki kez, genellikle Eylül ve Aralık ayları arasında ortaya çıkıyor.