Maduro, asgari ücreti 1 dolardan 28 dolara çıkaracak!

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, asgari ücreti 34 katına çıkaracağını açıkladı ancak ne zaman yürürlüğe gireceğine açıklık getirmedi.

Maduro, ekonomik canlanma programı kapsamında asgari ücreti arttırma sözü verdi. Sosyalizmle yönetilen ülkenin başında yer alan Maduro, ücretin ülkenin dijital parası olan “petro”nun değeriyle indeksleneceğini söyledi. Venezuela kripto para ile likidite eksikliğini ve ABD’nin mali yaptırımlarını aşmayı öngörüyor.

Maduro’ya göre bir petro yaklaşık 60 dolar değerinde. Cumhurbaşkanı, asgari ücreti ve emeklilik maaşlarını sabitlediğini belirtirken, “egemen bolivar” olarak tanımladığı dijital para petronun beş sıfır azaltılarak Pazartesi günü yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Venezuela parası bolivarın mevcut durumdaki değeriyle, asgari ücret 5.2 milyondan (ekonomiye hakim olan kara borsada 1 dolardan daha az), 180 milyona (yaklaşık 28 dolar) çıkacak. Yıl içinde beşinci kez asgari ücret arttırılıyor. Mevcut asgari ücret, 1 kilo et almaya yetmiyor. Bolivarın değeri, bu yıl İMF’ye göre yüzde 1 milyona ulaşması beklenen hiperenflasyon nedeniyle çöktü.

Maduro, televizyon konuşmasında ayrıca hükümetinin sıkı bir vergi disiplini uygulayacağını açıkladı.