Macron’un Rusya’ya karşı savaşçı dili tepki topladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir kez daha Ukrayna savaşına ilişkin sert söylemlerde bulunarak, gerilim tırmanırsa yanıt vermeye hazır olduklarını söyledi. Muhalefet Macron’un ‘savaşçı’ sözlerine tepki gösterdi.

MACRON RUSYA AÇIKLAMA

TF1 ve France 2 televizyon kanallarında ortak yayınlanan mülakat sırasında Ukrayna savaşına ilişkin konuşan Emmanuel Macron, Ukrayna'daki savaşın "Avrupa'nın ve Fransa'nın varlığını tehdit ettiğini" savundu. 

MACRON: BARIŞ TESLİM OLMAK DEĞİLDİR

Emmanuel Macron, "Barış, Ukrayna'ya teslim olmak anlamına gelmez" diye ısrar  ısrar ederken,  "Fransa'nın barış için bir güç olduğunu" savundu. Macron, "Asla saldırıya geçmeyeceğiz, asla inisiyatif almayacağız" teminatını verdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'yı destekleme taahhütlerine "sınır" koyanların "barışı değil, yenilgiyi seçtiklerini" ileri sürdü. 

‘RUSYA KAZANIRSA AVRUPA’NIN GÜVENİRLİĞİ SIFIRA İNER’

"Egemenliklerini terk etmeyi seçiyorlar çünkü şu anda şunu söylemeyi seçiyorlar: bizim sınırlarımız var" diye devam eden Macron'un Ukrayna'ya asker göndermeyi reddetmeyen son yorumları Fransa'da muhalefet, yurtdışında ise müttefik ülkeler tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

"Eğer Rusya bu savaşı kazanırsa, Avrupa'nın güvenilirliği sıfıra inecektir" diyen Fransa Cumhurbaşkanı'na göre "Rusya kazanırsa, Fransızların hayatı değişecektir. Artık güvenliğimiz olmayacak" dedi.

Macron, “"Bugün Ukrayna'da barış istiyorsak, zayıf olmamalıyız ve bu nedenle duruma açıklıkla bakmalı ve kararlılık, irade ve cesaretle, ‘Rusya'nın kazanmaması’ olan hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu söylemeliyiz” ifadelerini kullandı. 

Emmanuel Macron Ukrayna'ya yardımı finanse etmek için borçlanma seçeneğini de göz ardı etmedi. 

MUHALEFETTEN TEPKİ: SEÇİM UĞRUNA KÜRESEL ÇATIŞMAYI KÖRÜKLEMEYE HAYIR

Avrupa seçimlerine üç ay kala Fransa’daki diğer sağcılar da bu dile tepki gösterdi. 

Cumhuriyetçi partinin şefi Éric Ciotti, X hesabında “Avrupa seçim kampanyasının ortasında Rusya'ya savaş mı açmak istiyor yoksa siyasi alanı mı işgal etmek istiyor?" diye tepki gösterdi. 

Cotti, "Ukrayna'yı desteklemeye, evet. Seçim amacıyla potansiyel bir küresel çatışmanın alevlerini körüklemeye, hayır” diyerek Macron’un gizli seçim amaçları olduğuna işaret etti. 

‘SAVAŞI KÖRÜKLERSENİZ SONUNDA KENDİNİZ YAPARSINIZ’

Sol cephede eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Mélenchon, Macron’u uyararak, "Savaşı körüklerseniz, sonunda kendiniz yaparsınız. Barış isteyenler barış için hazırlık yaparlar. O bunu yapmıyor" dedi. 

La France Insoumise lideri Mélenchon,  "Avrupa'mız ve Fransa için varoluşsal bir savaştan" bahsetmesinin ardından Macron’un “korkuttuğu” tepkisinde bulundu. 

‘BAŞARISIZLIĞINI GİZLEMEK İÇİN SAVAŞ AÇMAYA HAZIR’

Çevreci parti EELV lideri Marine Tondelier, "Macron bize güven vermedi. Gerçekte, Fransa diplomatik olarak izole edilmiş durumda" dedi. 

Komünist Parti lideri Fabien Roussel, Cumhurbaşkanı'nın "aşırıya kaçan" "sorumsuzluğunu ve alaycılığını" kınadı. Roussel’e Cumhurbaşkanı "Fransa'daki başarısızlığını maskelemek" için "Rusya'ya savaş ilan etmeye hazır".