Lübnan’da mülteci sorunu ciddi tehlike barındırıyor

Suriye’deki çatışmalardan kaçan 1,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Lübnan’da hükümet, ekonominin çökmesinin yanı sıra Lübnanlı gruplar ile mülteciler arasındaki tansiyonun yükselmesinden endişe ediyor.

Başkent Beyrut’ta yabancı basın mensuplarıyla buluşmasında konuşan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkesinin Suriyeli mülteciler sorunuyla baş edemeyecek noktaya geldiğini söyledi. Lübnan’ın 6 milyonluk nüfusuna karşılık 1,5 milyon Suriyeli mülteciye kapılarını açtığını hatırlatan Hariri, ülkesinin artık ‘kopma noktasına’ geldiğini savundu.

Suriyeli mülteciler ile Lübnan’daki farklı gruplar arasında çatışma riskinin giderek arttığına dikkat çeken Saad Hariri, mültecilerin genel olarak ülkenin farklı bölgelerindeki kamplara mahkum olduğunu belirtti.

“Çatışmaların yaşanmasından endişe ediyorum” diyen Lübnan Başbakanı, uluslararası toplumun ülkesine yardım etmesi çağrısında bulundu. Saad Hariri, Lübnan’ın yükünün hafifletilmesi için Avrupa Birliği (AB) nezdinde görüşmeler için Brüksel’e gideceğini kaydetti.

Lübnan Başbakanı, 1,5 milyon Suriyeli mültecinin ülkesinin ekonomisine ciddi zarar verdiğini savunurken, Dünya Bankası’nın rakamlarına göre bu zararın 18 milyar doları aştığını belirtti.

Suriye iç savaşının başlamasından önce yıllık ortalama yüzde 8 büyüyen Lübnan ekonomisi günümüzde ancak yüzde 1 oranında bir büyüme oranına sahip. Birleşmiş Milletler’in Suriyeli mülteciler için Lübnan’a yaptığı yardım kişi başına yıllık bin ile bin 200 dolar arasında değişirken, Lübnan hükümeti ise bunun 10 bin ile 12 bin dolar arasında olmasını istiyor.