Lordlar Kamarası Brexit tasarısını yine değiştirdi

Britanya hükümetinin Avrupa Birliği’nden çıkış müzakerelerini başlatma isteğine karşı Lordlar Kamarası’ndan yeni bir engel daha çıktı.

Lordlar Kamarası’nda yapılan oylamada, Brexit müzakerelerinden çıkacak sonuçların parlamentonun onayına sunulmasını öngören önerge kabul edildi.

Önergeye 366 Lord destek verirken, sadece 268’si karşı çıktı ve Brexit’in seçilmişlerin onayından geçmesi gerektiğini yinelediler. Önergeye İşçi Partisi, liberal demokratların yanı sıra bazı Muhafazakar Parti üyeleri de destek verdi.

Lordlar Kamarası’nda değişikliğe uğrayan Brexit tasarısının önümüzdeki hafta yeniden parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda görüşülmesi gerekecek.

Lordlar Kamarası’nda geçtiğimiz hafta yapılan görüşmeler sonunda Brexit tasarısına Britanya’da yaşayan 3 milyon kadar Avrupa vatandaşının haklarının korunmasına ilişkin bir madde eklenmişti.

Başbakan Theresa May’in Muhafazakar Partisi’nin çoğunlukta olduğu Avam Kamarası’nda önümüzdeki hafta yapılacak oylamada her iki değişikliğin de iptal edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Lordlar Kamarası’ndaki oylama nedeniyle hükümetin AB’den çıkış müzakerelerini başlatma takviminin aksaması bekleniyor.

Başbakan Theresa May, başvuruyu bu ayın sonuna kadar yapmayı planlıyordu.