Liman kenti Hudeyde'de çatışmalar şiddetleniyor

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteklediği hükümet güçleri, liman kenti Hudeyde’de havaalanını ele geçirdiklerini duyurdu.

Şii Husilerin elindeki liman kenti Hudeyde’ye yönelik operasyon iki gün önce başladı. Suudi destekli hükümet yanlısı güçler, 16 Haziran’da yaptığı açıklamada havaalanını kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Cuma günü Arap koalisyonuna ait uçaklar, Husi milislerinin elindeki kentin güney doğu kıyılarını bombaladı.

Sağlık kaynaklarına göre Manzar mahallesindeki çatışmalar sırasında 23 sivil yaralandı. Kentin güneyindeki kıyı yolu üzerinde ise 12 hükümet yanlısı asker Husiler tarafından öldürüldü.

Operasyonun başladığı 13 Haziran’dan bu yana batılı medyaya göre 118 Husi isyancısı ile 21 hükümet askeri öldü.

BM Güvenlik Konseyi, insani yardımların geçiş yeri olan limanın açık kalmaya devam etmesini istedi. Hudeyde limanı, ülkeye insani yardımların ulaştırılmasında hayati önem arz ediyor.

Hudeyde ve çevresinde 600 bin dolayında kişi yaşıyor. BM’ye göre 22 milyon Yemenli acil yardıma ihtiyaç duyarken, bunlardan 8.4 milyonu açlık tehdidi altında.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.